Milyen napelemet finanszíroznak szívesen a bankok?

forrás: Prím Online, 2017. november 22. 19:57

A Bloomberg osztályozási rendszere segít abban, hogy a napelemek megbízhatósága és ne (kizárólag) a beruházó és üzleti terve alapján döntsön a bank a finanszírozásról.

Az elmúlt évek tapasztalatai és a piaci előrejelzések szerint Magyarországon 2018-ban tovább erősödik a napenergia szerepe és az ideinél is több napelemes erőmű építése indulhat el. Miután kevés szereplő képes beruházását saját forrásaiból finanszírozni, a bankok szerepvállalása rendkívül fontos ma Magyarországon. 

 

A viszonylag fiatal piac és a kevés rendelkezésre álló információ miatt a finanszírozó leginkább a beruházót és üzleti tervét, azaz a projektet világítja át döntéshozatal előtt, a beépítésre kerülő napelemekre kevesebb figyelem jut. Természetesen nem mindegy, milyen napelemet használ a projekt, hiszen annak a következő 10-20 évben is megbízhatóan kell működnie. 

 

„Úgy látjuk, a hazai bankok egyelőre nélkülözik azt a 10-15 éves tapasztalatot, ami alapján a napelem-gyártók megbízhatóságát mérhetnék, azaz, hogy melyik gyártó napelemei megbízhatóak és működnek a következő években leállás és hiba nélkül – ami a stabil cash-flow alapvető feltétele.” – mondta Nagy Norbert, a napelem-iparág egyik meghatározó szereplője, a Manitu Solar ügyvezetője.

 

A Bloomberg osztályozási rendszere és bankképes listája

A napenergia hasznosításában élen járó országokban viszont elég tapasztalat gyűlt össze ahhoz, hogy a napelemek hosszú távú működéséről az iparág szereplőinek viszonylag pontos információi legyenek. A világ egyik legnagyobb pénzügyi médiacsoportjának megújuló energiával foglalkozó részlege, a Bloomberg New Energy Finance kidolgozott egy értékelési rendszert, ami a világ több száz napelem-gyártó termékeit osztályozza transzparens módon, az elmúlt évek több mint 17 ezer, egyenként legalább 1,5 megawatt kapacitással rendelkező napelem-projekt finanszírozása alapján. A Bloomberg listája nem helyettesíti a megfelelő átvilágítási procedúrát a bankok számára, de megfelelő viszonyítása alapot teremt hozzá. A Bloomberg ezen kívül bankokat, áramtermelőket és független technológiai tanácsadókat kérdezett meg arról, hogy melyik napelem-gyártó termékeit tartják a bankok számára finanszírozhatónak. A Bloomberg „bankképes” listája csak olyan gyártókat tömörít, amelyek terméke minőségi és a cég pénzügyileg stabil - annak érdekében, hogy a termékéért a jövőben jótálljon. A listán szereplő napelem-gyártók nagyjából 15 GW-nyi, saját erőből megvalósított vagy banki finanszírozott kapacitást építettek ki. A napelem-gyártók között a Trina Solar 100%-ban pozitív minősítést kapott, utána pedig négy másik cég (Canadian Solar, First Solar és SunPower, Hanwha Q Cells) következik 95 százalékkal. 

 

„Bízunk benne, hogy a Bloomberg Terminal szolgáltatását napi szinten használó pénzintézetek hasznosnak fogják találni az osztályozási rendszert és így könnyebben juthatnak megfelelő finanszírozáshoz a legjobb technológiát beépítő magyar vállalkozások” – tette hozzá Nagy Norbert.

 

A legjobb napelem-gyártókat tartalmazó lista elérhető a Bloomberg New Energy Finance's Solar Insight előfizetői számára, illetve megrendelhető a sales.bnef@bloomberg.net címen.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09