A tudás szerepét keresi a XXI. században a TEDx Budapesten

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 29. 09:42

Saját TEDx-konferencián keresi a tudás helyét és szerepét a XXI. században a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU). Október 19-én, A tudás almája című eseményen a résztvevők ismert hazai véleményvezérekkel, valamint a siker küszöbén álló, inspiráló fiatal előadókkal közösen fedezhetik fel, milyen ismeretek és készségek megszerzésével lehetnek sikeresek az egyre gyorsuló világban.

A METU kutatása szerint a magyar fiatalok harmada komolyan aggódik a pályakezdés nehézségei miatt, az egyetemi hallgatók háromnegyede pedig lehetségesnek tartja, hogy 5 év múlva már nem a jelenleg választott szakmájában fog dolgozni. A fiatalok kifejezetten stresszesnek élik meg a pályakezdést, melynek egyik legfőbb oka az, hogy bizonytalanok abban, hogy a most megszerzett tudásuk elegendő lesz-e jövőbeli pozíciójuk betöltéséhez. A mai, gyorsan változó világban a bizonytalanság és az útkeresés szinte minden generációt érinti, ezért a METU úgy döntött, egy saját TEDx konferencián foglalkozik a témával.

 

„A technológiai változásokkal párhuzamosan a tudás, mint fogalom is átalakult. Sokan úgy vélik, hogy kevésbé van szükségünk a szakmai, tudományos alapok megtanulására és a lexikális tudásra, hiszen az információ bárhol, bármikor elérhető” – mondta Tóth Ágnes, a Metropolitan Egyetem ügyfélkapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese. „Valóban igaz, hogy egyre inkább előtérbe kerülnek az olyan készségek, mint a kritikai gondolkodás, problémamegoldás, kreativitás, kommunikáció vagy az együttműködésre való hajlam. Azonban csak akkor vagyunk képesek magas szinten gondolkodni, akkor lehetünk kreatívak, akkor tudunk összefüggéseket megállapítani dolgok között, ha azok a fejünkben vannak. Tehát a szaktudás bizony a jövőben is kritikus lesz.”

 

 

A világszerte ismert és számos globális kezdeményezést inspiráló TED-eseménysorozathoz kapcsolódva a METU A tudás almája című eseménye a modern információs társadalom kihívásait, az információhoz és tudáshoz való viszonyunkat, a megélés, a személyes tapasztalatok fontosságát, valamint a jövő tervezhetőségének kérdéseit vizsgálja egy fél napos rendezvény keretében. Az előadók a résztvevőkkel többek között az alábbi kérdésekre keresik majd a választ:

  • Hogyan tudunk felkészülni egy olyan jövőre, amit nem tudunk megjósolni?
  • Milyen tudás tesz képessé arra, hogy sikeresek legyünk a XXI. században?
  • Mit jelent a tanulás ebben az évszázadban – és mit érdemes tanulnunk?
  • Hogyan házasíthatjuk össze sikerrel a tudást, a bölcsességet és a felelősséget?

 

Az előadók között megtaláljuk az idegen kultúrák méltán elismert szakértőjét, Kepes Andrást, a szervátültetettek fotózásával foglalkozó André Kertész Nagydíjas fotóművészt, Szekeres Mátét és a Facebook live riporterként népszerűvé vált Szűcs Gergelyt is. Az előadók különleges szakmái, élettörténetei és tapasztalatai új megvilágításba helyezik a sikerhez szükséges tudásról alkotott képünket. További előadókról a konferencia honlapja és Facebook oldala szolgál folyamatosan frissülő információkkal. A 2017. október 19-ei eseményre jegyek a jegymester.hu oldalon kaphatók.

 

A TED világszerte számos előadásban foglalkozik az útkeresés és a munkába állás dilemmáival. A nemzetközi konferenciasorozat korábbi előadásainak összeállítását az alábbi linken nézheti meg: https://www.ted.com/playlists/313/talks_to_help_you_find_your_pu 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36