A digitális átalakulás nyugtalanítja a pénzügyi szektor vezetőit

forrás: Prím Online, 2017. május 20. 12:46

A pénzügyi szolgáltatási szektor vezetői túlnyomórészt pozitívan nyilatkoznak a digitális átalakulás hatásáról és az általa kínált lehetőségekről. Ezzel együtt azonban közel kétharmadukat (64%) nyugtalanítják is változások a Fujitsu megbízásából készített új tanulmány szerint.

A tanulmány megállapítja, hogy az átalakulás az „új normális” minden iparág vállalata számára, és ennek megfelelően alapjaiban alakítják át a szervezeti működést. A pénzügyi szektorban különösen is kiélesedett a verseny és nőtt az új belépők száma – a fintech cégek gyors fejlődése és az ún. „kihívó” bankok megjelenése miatt. Ennek következtében a megkérdezett pénzügyi vezetők szinte egyöntetűen (98%) úgy vélik, hogy szervezetüket már közvetlenül érintik a változások. 72% az átalakulás folytatódására készül, és alapvető változásokra számít az iparágban a 2021-ig tartó időszakban. 

 

A változások folyamatossága és nagyságrendje miatt a pénzügyi szolgáltatási vezetők aggodalmuknak is hangot adtak a digitális átalakulás hatását illetően. Közel felük (47%) elmondta, hogy az átalakulás nehezíti a hosszú távú üzleti döntések meghozatalát. Ráadásul kevés válaszadó érzi úgy az iparágban, hogy jól kézben tartja a digitális átalakulás folyamatát, és mindössze 9% sorolta magát az iparági digitalizáció éllovasai közé – ami az összes vizsgált szektorban a legalacsonyabb arány. Pozitívum ugyanakkor, hogy 62% ma biztosabb abban, mint két évvel ezelőtt, hogy sikerül helyes döntéseket hoznia a digitalizációval kapcsolatban, és 89% úgy gondolja, hogy képes lesz sikeresen működni a digitálisan átalakult világban.

 

A pénzügyi szolgáltatási piac válaszadóinak döntő többsége (86%) már felismerte, hogy a boldoguláshoz fejlődnie kell az iparágnak. A pénzügyi szervezetek vezetőinek kétharmada (65%) úgy véli, hogy szervezetének gyorsabban kell végrehajtania az innovációkat, ha releváns akar maradni a piacon. A megkérdezettek közel fele (46%) szerint a kihívásokra adott választ elsősorban a cégen belüli vezérigazgató-helyettesi illetve vezetői csapat határozza meg. A külső tényezők közül az ügyfeleknek tulajdonították a legnagyobb hatást (46%) a digitális átalakulásra tett válaszlépések befolyásolása terén – megelőzve a versenytársakat (27%), a partnereket és más külső feleket (20%).

 

A pénzügyi szolgáltatószektor hozzáállása összességében véve bizakodó – a megkérdezettek több mint kétharmada (68%) azt gondolja, hogy a digitális átalakulás izgalmas lehetőségeket tartogat számára, és több mint háromnegyedük (77%) pozitív erőnek tartja a digitális átalakulást. 

 

„A pénzügyi szektorban más iparágakhoz képest jobban érezhető a verseny kiélesedése és az átalakulás, mivel a szervezetek általában régi, elavult technológiai infrastruktúrával működnek. Az eredmények tanúsága szerint a szektorban világosan látják a digitalizáció előnyeit, és egyre magabiztosabban vezetik be az új technológiákat, hogy relevánsak maradjanak, és át tudják alakítani a szektor működését. Ugyanakkor a pénzügyi vezetők azt is felismerték, hogy támogatásra van szükségük céljaik megvalósításához, és több mint felük (52%) úgy véli, hogy a technológiai megoldásokat velük együtt kidolgozó, megfelelő partner segítené boldogulásukat” – nyilatkozta Elenice Macedo, a Fujitsu EMEIA-régióbeli iparági tanácsadásra és szoftvermegoldásokra szakosodott szervezetének pénzügyi szolgáltatási megoldásokért felelős vezetője.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50