Ha a tár a csillagos ég: 5 tanács a szoftvervezérelt tárolás bevezetéséhez

forrás: Prím Online, 2017. április 29. 10:06

Az IDC 2016-os jóslata szerint 2025-re a világszerte tárolt adatok száma eléri a 180 zettabyte-ot. Ez az óriási mértékű adatnövekedés komoly kihívás elé állítja a szervezeteket, hiszen a tárolási igényekkel párhuzamosan az IT-költségvetés általában nem növekszik, vagyis változatlan források mellett kell gondoskodniuk egyre nagyobb mennyiségű információ tárolásáról. 

A vállalatok nagy része szoftveresen vezérelt tárolási megoldások segítségével tervezi orvosolni a problémát a közeljövőben. Az új technológiák bevezetése azonban mindig kérdéseket vet fel, ebben segít most néhány tanáccsal a téma egyik hazai szakértője, a SUSE.

 

1. Kezdjük kicsiben!

A tárolásért felelős IT-szakemberek joggal kerülik a kockázatokat. Olyan területen érdemes először kipróbálni a megoldást, ahol jól érzékelhetően igazolni tudjuk a költségcsökkentést anélkül, hogy kockáztatnánk a kritikus fontosságú adatokat vagy folyamatokat.

 

 

2. Keressük meg a legjobb alkalmazási területet!

A szoftvervezérelt tárolás különösen olyan esetekben segíti a költségek csökkentését, amikor hosszú távon kell megőrizni nagy mennyiségű, napi szinten nem használt adatokat. A megoldás ugyanis intelligens képességei révén képes optimalizálni a tárolást, és a ritkábban igényelt adatokat az olcsóbb és ezáltal lassabb tárolóeszközökön helyezi el, míg a gyakrabban megnyitott fájlokat a drágább és nagyobb sebességgel működő meghajtókon tárolja. Ezért ideális választás lehet olyan területen, ahol nagy mennyiségű strukturálatlan adatot, például videofájlokat vagy orvosdiagnosztikai eszközök felvételeit kell tárolni. 

 

Hosszú távú archiválás esetén szintén hasznos a szoftveresen vezérelt tárolási technológia, és összességében olcsóbb megoldást kínál, mint a felhőalapú archiválási szolgáltatások. Ráadásul az adatok a helyszínen maradnak, és azok visszatöltésekor nem merülnek fel rejtett költségek.

 

3. Skálázzunk megfelelően!

Minden új technológiánál időbe telik, amíg megismerkedünk a lehetőségekkel, és biztonsággal tudjuk használni. Ez természetesen igaz a szoftveresen vezérelt tárolásra is. Az első lépéseknél és a méretezés beállításánál érdemes figyelembe venni a vállalaton belül elérhető, kapcsolódó szakmai tudást is. Segítséget nyújthat, ha olyan megoldást veszünk igénybe, amelyet kifejezetten vállalati felhasználásra terveztek, mint amilyen például a SUSE Enterprise Storage. Az ilyen termékeket olyan funkciókkal egészítették ki, amelyek a kezdetektől fogva megkönnyítik a vállalatok számára az üzembe helyezést és a működtetést, beleértve a skálázási beállításokat.

 

A SUSE Enterprise Storage megoldást bemutató videó:

 

4. Vegyük figyelembe a későbbiekben várható igényeket is!

A tárolási stratégia kialakításánál tanácsos a teljes adatközpontra vonatkozó terveket is figyelembe venni, hiszen nem csupán az adattárolási szegmensben hódítanak a szoftvervezérelt technológiák. Hasznos, ha átgondoljuk, hogyan nézhet majd ki az infrastruktúránk néhány év múlva, amikor már a szervezetek adatközpontjainak nagy részében az összes területen szoftveresen vezérelt megoldások működnek.

 

5. Szükség esetén vegyünk igénybe profi segítséget!

A kezdeti lépésektől és a kisebb, tesztjellegű projektektől a nagyobb, komolyabb alkalmazási területek felé haladva nő a kockázat és a komplexitás is. Ezek azonban jól kezelhetők olyan külső támogatással, ahol nagyobb, célzott szakértelem koncentrálódik. A vállalati felhasználásra szánt, szoftveralapú tárolási megoldások, így például a SUSE Enterprise Storage mellé a gyártók professzionális támogatást nyújtanak, ezért szükség esetén praktikus szakmai tanácsokat tudnak adni. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05