A magyarok nem beszélik a digi-nyelvet

forrás: Prím Online, 2016. október 23. 10:08

„Snapchaten átdobtam a pinterestes printscreent, amúgy megtaláltad a shazamon azt a tracket, amit egyszer a spotify dobott fel?” Valószínűleg fültanúja volt már ehhez hasonló beszélgetéseknek, és talán el is gondolkodott, van-e egyáltalán értelme. 

Egyre erősebbek a digitális kor veszélyeire reflektáló, aggodalmas hangok, de derűlátóbb álláspont is akad bőven. Tény, hogy szivárog az életünkbe a digitalizáció. Hogyan lehet ezzel okosan élni? Milyen területeken érdemes mindenképpen hasznos eszközként tekinteni a digitalizációra? A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő ebben a tanévben a pénzügyi ismeretek átadását a digitális kultúra előnyeivel is összekapcsolja programjában. 

 

Szakirodalom, véleménycikk, interjú és fórumhozzászólás busás mennyiségben fordul elő az interneten arról, mennyire le van maradva jelenlegi informatikai tudásunk attól a szinttől, amelynek birtokában adekvát módon tudnánk reagálni a kor kihívásaira. És nem is csak az Y vagy Z generáció szüleinek informatikai tudásáról van szó, hanem az említett korosztály tagjairól is. A digitális tudás minden korcsoport esetében hiányos, nem célirányos, ezért nem hasznosul jól – ez derült ki a 2012-es PISA-tesztből is, amelyet a tanulók tudásának felmérésére háromévente végeznek el az OECD indítványozására. A legújabb, 2015-ös eredmények decemberben várhatóak.

 

 

Egyértelmű tehát, hogy a digitális tudásunkat fejlesztenünk kell, ahogy az is, hogy ezt az iskolai tananyag – jelenlegi formájában - nem tartalmazza. Bár a digitális lehetőségek hasznos tudásra váltásának a net-bankolás és mobilbankolás csak egy szelete, a K&H Bank fontosnak tartotta, hogy az idei, már hetedik éve megrendezett K&H Vigyázz, Kész, Pénz! iskolásoknak szóló pénzügyi vetélkedő középpontjába ezt a tematikást állítsa. Így azok a fiatalok, akik legalább egy fronton fejlesztik a virtuális/elektronikus ügyintézésben való jártasságukat, a többi területen is könnyebben átlátják majd a képernyőkön és szervereken zajló folyamatok logikáját. 

 

„Régi tézis, hogy a pénzügyek áthatják az életünket. Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy ezen a téren lemaradásban vannak a fiataljaink is, akár csak az őket körülvevő felnőtt generációk. A pénzügyek ma már részben az ügyintézés gyorsaságával szemben támasztott követelmények, részben pedig a biztonsági kérdések miatt szervesen összefüggenek a digitális fejlettséggel. A verseny kiírójaként úgy gondoljuk, hogy az alap pénzügyi ismeretek átadásán túl ennek a tudásnak a digitális világban való alkalmazását is tanítanunk kell. Ezért a 2016/17 évi K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő tematikája is bővül ebbe az irányba” – fogalmazott Horváth Magyary Nóra a K&H Csoport kommunikációs igazgatója.

 

 

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőn, amelynek 2016/2017-es tanévre szóló nevezési időszaka már elindult, mind az alsó, mind a felső tagozatos iskolások olyan hasznos pénzügyi ismeretekre tehetnek szert, amelyek megkönnyítik a hétköznapi pénzügyekben való boldogulásukat. A felkészülés során elsajátított ismeretanyag viszont nem csak az ő pénzügyi jártasságukat fejleszti, hanem az őket felkészítő tanárok, és sok esetben a szüleik is intenzívebben, tudatosabban foglalkoznak ezzel a tematikával.  

 

Mivel ebben a tanévben a pénzügyekkel és a digitális ügyintézéssel kapcsolatos tudnivalók az eddigieknél hangsúlyosabbak lesznek a verseny 9 hónapja során, ne lepődjön meg, ha a környezetében lévő, résztvevő gyerekek tanácsokat osztogatnak majd netbankolás témakörben. A jelentkezési időszak október 3-a és január 27-e között tart. Erről, és a verseny első online fordulójáról bővebb információ a verseny honlapján érhető el: www.kh-vigyazzkeszpenz.hu

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50