A Kaspersky Lab bemutatja az első kiberbiztonsági indexet

forrás: Prím Online, 2016. szeptember 30. 09:44

Mennyire biztonságos jelenleg az internet? Hányan válhatnak gyanútlanul a kiberbűnözők áldozatává manapság? És hányan estek már áldozatul? A helyzet felméréséhez a Kaspersky Lab elindította a Kaspersky Cybersecurity Indexet, az internet felhasználókra leselkedő jelenlegi kiberveszélyek első globális mérőjét.

A Kaspersky Lab társult a B2B International piackutató céggel, hogy rendszeres nagyméretű online felméréseket végezzenek különböző országokban azzal a céllal, hogy értékeljék az internet felhasználók online viselkedését, aggodalmaikat, problémáikat és hogy hogyan védekeznek a lehetséges veszélyekkel szemben. A Kaspersky Cybersecurity Index ezeken az adatokon alapszik, melyeket felhasználók ezreitől gyűjtöttek a világ minden tájáról. 

 

Az index három félévente mért mutatóból áll, melyek segítségével felügyelhető az átlagos internet felhasználók kockázati szintje. 

  • Az Aggodalom Indikátor az emberek azon százalékát mutatja, akik úgy hiszik, hogy kibertámadás célpontjai lehetnek. Ez az indikátor jelzi, hogy a felhasználók mennyire vannak tisztában a veszélyekkel. 
  • Az Áldozat Indikátor azonosítja a felhasználók pontos számát, akiket valamilyen kibertámadás ért az adott kutatási időszakon belül - például adatszivárgás vagy online zsarolás. 
  • A Védelem Indikátor azon felhasználók számát mutatja, akik valamilyen biztonsági megoldást telepítettek azokra a készülékekre, amelyeken az internetre kapcsolódnak. Ez az adat a számítógépeket és a mobilkészülékeket is tartalmazza. 

 

 

A Cybersecurity Index (melynek pontos számadatai a következők: 21%-29%-60%) egy részletes felmérésen alapszik, melyet 2016 augusztusában végeztek 21 országban. Az adatok szerint öt felhasználóból csak egy (21%) hiszi, hogy valamilyen online veszélynek van kitéve. Ugyanakkor a felhasználók majdnem egy harmada (29%) esett a kiberbűnözők áldozatául (8%-nak törték fel valamilyen profilját és 22%-nak fertőzte meg készülékét vírus). Habár a felhasználók csak 60%-a telepített biztonsági megoldásokat az összes készülékre, melyeken az internetre kapcsolódnak. Az index bizonyítja, hogy manapság sok felhasználó alábecsüli a kiberveszélyek súlyosságát. Ez a hozzáállás szükségszerűen hatással van a biztonságukra. 

 

"Azért alkottuk meg az indexet, hogy felhívjuk a felhasználók, a média és a kereskedők figyelmét a kiberbiztonság fontosságára. Úgy hisszük, hogy manapság sok felhasználó nem számít arra, hogy kibertámadás áldozata lehet, ezért nem telepítenek biztonsági megoldásokat készülékeikre és felelőtlenül viselkednek online. Ez könnyű célponttá teszi őket a kiberbűnözők számára. Az index tükrözi ezt a hozzáállást: manapság az emberek 29%-át éri online támadás. Az összes internet felhasználót arra ösztökélünk, hogy javítsanak a kiberbiztonságukon és viselkedjenek felelősségteljesebben saját és szeretteik biztonságának érdekében. A biztonság közös felelősség" mondja Andrei Mochola, a Kaspersky Lab fogyasztói osztályának vezetője. 

 

Tudjon meg többet az indexről, a felhasználók online viselkedéséről és tekintse meg az indikátorokat különböző országokra, korosztályokra és nemekre bontva a http://index.kaspersky.com oldalon. Még több tanácsot találhat a biztonságos online viselkedésről itt: https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy.  

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50