Látványos mátrix egy 18 emeletes épület ablakain

Eddig minden évben kihagytad? Most nem fogod!

forrás: Prím Online, 2016. szeptember 30. 10:35

Idén október 2-án, vasárnap pontban 21 órakor a BME Schönherz Kollégiumának fényei egy pár percre kialszanak, hogy átadhassák magukat a látványos fényjátéknak, a Schönherz Mátrixnak, mellyel ünnepélyesen megnyitják a 45. Schönherz Qpát.

Mire lehet használni egy 18 emeletes épület ablakait? Lássunk egy kis Schönherz Mátrix történelmet!  

 

A Schönherz Zoltán Kollégium oldala és ablakai 2003 óta, minden évben egyszer óriáskijelzőként szolgálnak. Az animációkat kezdetben az ablakok kivilágításával, illetve elsötétítésével oldották meg, majd, ahogy fejlődött a technika és a villamosmérnök hallgatók is leleményesebbek lettek, úgy a Schönherz Mátrix is egyre profibbá vált. 2005-ben volt először lehetőség zene és különböző hangeffektek használatára. 2008-ban az ablakokon megjelenhettek a szürke árnyalatok, de az igazi fordulópontot a Schönherz Mátrix történelmében azt jelentette, mikor az addig használt villanykörtéket LED-ekre cserélték. Innentől kezdve lehetőség nyílt színes animációk tervezésére és kivitelezésére, azaz színes mátrixok alkotására és az alkotó felület is megnőtt 32x26 pixelre.

 

 

Ennyi lenne az egész? Aligha, hiszen kemény munka áll az egy-másfél órányi performansz mögött. Az egész projekt nem jöhetne létre a nagyrészt BME Informatikai és Villamosmérnöki Karának hallgatói nélkül. Ezek az egyetemisták szabadidejüket áldozzák arra, hogy, ha csak egy rövid időre is, de elkápráztassák a közönséget. A hálózat működéséért a Kollégiumi Számítástechnikai Kör felel, míg a kijelző fejlesztését és tesztelését a Schönherz Elektronikai Műhely végzi, a helyszín hangosítását az AC Studio & Live, az online videóközvetítést a Budavári Schönherz Stúdió biztosítja.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05