Az ESET kutatói felfedezték az első Twitter-üzenetek segítségével irányítható androidos kártevőt

A kiberbűnözők a jövőben a Facebook és a LinkedIn oldalait is felhasználhatják majd hasonló kártevők irányítására

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 26. 14:00

Az ESET kutatói felfedezték az első Twitter üzenetek segítségével irányítható androidos kártevőt. Az Android/Twitoor néven azonosított vírus működési mechanizmusa egyedülálló: a hagyományos vezérlőszerverek (C&C) helyett tweeteken keresztül irányítható.

Az egy hónapja aktív Android/Twitoor backdoor funkciókkal rendelkezik, azaz más kártevők letöltését is lehetővé teszi a fertőzött eszközre. Az alkalmazás egyik hivatalos androidos áruházban sem található meg, valószínűleg SMS-ben, vagy rosszindulatú URL-eken keresztül terjed. Az alkalmazás pornólejátszó vagy MMS alkalmazásnak álcázza magát, azonban ezeket a funkciókat nem tartalmazza.

 

Az elindítás után elrejti jelenlétét a rendszerben, majd rendszeresen ellenőrzi a megadott Twitter fiókot, hogy érkezett-e új utasítás. A beérkező parancsok alapján kártevőket tölt le, vagy átvált egy másik irányítást szolgáló Twitter fiókra.

 

Az eszközöket rabul ejtő kártevőknek folyamatosan új instrukciókra van szükségük a működéshez. Ez a kommunikáció a botnetek Achilles-sarka, ugyanis az adatforgalom sokszor gyanút kelt, és a botok kiiktatása a botnetek működésének végét jelenti. Ezen kívül a vezérlőszervereket is lefoglalhatják a hatóságok, amely végül a teljes botnet hálózatokról megszerzett adatok közzétételéhez vezet. Annak érdekében, hogy ellenállóbbá tegyék a Twitoor botnet kommunikációját, a bűnözők különféle fejlesztésekkel rukkoltak elő, mint például a C&C hálózatok összetett topológiáját felhasználva titkosítják üzeneteiket, vagy közösségi felületeket használnak az irányításhoz.

 

 

„A Twitter használata a vezérlőszerverek helyett nagyon innovatív módszernek tűnik egy androidos botnet esetében. Ezeket a kommunikációs csatornákat nagyon nehéz észrevenni, és még nehezebb teljesen blokkolni. Bűnözői oldalról viszont nagyon könnyű átirányítani a kommunikációt egy újabb, frissen regisztrált fiókra” – mondta a fertőzött alkalmazást felfedező Lukáš Štefanko, az ESET kártevőkutatója.

 

Windows felületen a megoldás nem új, hiszen az első Twitter segítségével irányított botnet 2009-ben jelent meg. Androidos rendszerek esetében korábban is volt példa a botok hagyományostól eltérő módszerekkel való irányítására – blogok vagy felhő alapú üzenetküldő megoldások segítségével (Google vagy Baidu megoldások) -, azonban a Twitoor az első Twitter segítségével irányított androidos kártevő. Az ESET szakértői szerint a jövőben számíthatunk más közösségi felületek – Facebook, LinkedIn stb. – hasonló használatára a kiberbűnözők körében.

 

Eddig a Twitoor trójai program leginkább mobilbankolással kapcsolatos kártevőket töltött le a felhasználók eszközeire, azonban a botnet üzemeltetői bármikor megkezdhetik a másfajta kártékony programok, például zsarolóvírusok terjesztését is.

 

Az ESET szakemberei szerint a Twitoor jó példa a kiberbűnözők egyre fejlődő, innovatív megoldására, amelynek ellensúlyozására a felhasználóknak is egyre hatékonyabb biztonsági megoldásokat kell alkalmazniuk nem csak a számítógépeiken, hanem a mobileszközeiken is. A védelmi szoftver használata Android készülék esetében kiemelten fontos, mivel csak egyes gyártók (Google Nexus, Samsung, Lenovo és LG) és azon belül is csak bizonyos modellek kapnak rendszeres, 1-2 havonta megjelenő hibajavító biztonsági frissítést.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09