Hogyan nyaraljunk kütyüjeinkkel?

10 tipp a szállodai Wi-Fi hálózat biztonságos használatához

forrás: Prím Online, 2016. július 1. 10:42

Fogkefe? Megvan. Törölköző? Megvan. Laptop, okostelefon, táblagép? Megvan. Ha mi is olyan utazók vagyunk, akik nem képesek útra kelni az összes létező számítástechnikai eszközünk nélkül, akkor tudatában kell lennünk azoknak a veszélyeknek is, amelyeket a nyílt Wi-Fi kapcsolatok, az online bankolás, vagy az útközben lebonyolított vásárlások jelentenek.

Természetesen létezik védelem a kiberbűnözők trükkjeivel szemben. Az ESET biztonságtechnológiai cég szakemberei 10 rövid pontban írták le, hogyan tarthatjuk biztonságban adatainkat és eszközeinket utazásaink alatt:

  1. Győződjünk meg arról, hogy laptopunkon és okostelefonunkon a legfrissebb operációs rendszer fut, és mindig frissítsük alkalmazásainkat és biztonsági megoldásainkat mielőtt útra kelünk.
  2. Készítsünk biztonsági mentést adatainkról az utazás előtt, és tartsuk biztonságos helyen a másolatokat. Ennek egyik módja, ha laptopunk merevlemezéről kimásoljuk az adatainkat egy külső, titkosított tárolóra.
  3. Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül eszközeinket nyilvános helyen, vagy kocsiban. Ha van rá lehetőség, mindig vegyük igénybe a széf, vagy értékmegőrző szolgáltatást. Lopásvédelem megoldás használatával pedig követhetjük elveszett eszközeinket, és esetleges lopás esetén távolról is törölhetjük adatainkat.
  4. Állítsunk be jelszavas védelmet és automatikus zárolást bizonyos inaktív időszak után, lehetőleg minden eszközünkön (laptop, táblagép, okostelefon). Próbáljuk lecsökkenteni a zárolás idejét a minimumra – a gyakori belépés kellemetlen lehet, de sokkal jobb, mintha idegenek ellopnák és felhasználnák személyes adatainkat.
  5. Amennyiben lehetséges, akkor csak megbízható internetszolgáltatást használjunk utazásaink során. Kérdezzük meg szállásadónktól a Wi-Fi hálózat nevét és csak a pontosan egyező nevű hálózatokat használjuk. Vigyázzunk a hasonlónak látszó, esetleg “free wifi”, vagy más utótaggal ellátott hálózatokkal. Idegen (szállodai) hálózatok és/vagy Wi-Fi használata után otthon óvatosságból első dolgunk legyen az azonnali jelszócsere. 
  6. Ha a szállásunk internetes kapcsolata azt kéri, hogy frissítsünk egy szoftvert a kapcsolódás érdekében, azonnal kapcsolódjunk le a hálózatról, és jelentsük szállásadónknak a problémát.
  7. Ne használjunk olyan Wi-Fi kapcsolatot, amely nincs WPA2 protokollal titkosítva. Az ennél alacsonyabb szintű titkosítások nem hatékonyak és könnyen feltörhetők. Ha nincs ilyen titkosítás, akkor kapcsolódjunk le a hálózatról.
  8. Amennyiben nyilvános Wi-Fi hálózatot használunk a munkahelyünk rendszerébe való belépéshez, mindenképpen használjunk VPN (virtual private network) megoldást. Mindenhol, ahol lehetőségünk van rá, éljünk a kétfaktoros azonosítási lehetőséggel, így a sima jelszó lopás esetén is nagyobb biztonságban maradunk.
  9. Ha nyilvános Wi-Fi hálózatra csatlakozunk, akkor kerüljük az online bankolást és vásárlást. Amennyiben elkerülhetetlen az online ügyintézés/vásárlás, akkor használjuk adatcsomagunkat, és készítsünk saját hotspotot.
  10. Ha nincs antivírus megoldásunk, de úgy gondoljuk, hogy számítógépünk megfertőződhetett, akkor használjuk az ingyenes ESET Online Scanner megoldását, amely nem igényel telepítést, de segítségével utazásaink alatt is megtalálhatjuk és eltávolíthatjuk a kártevőket gépünkről. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05