A Wordpress hostingról

forrás: Prím Online, 2016. június 24. 09:58

Petrányi-Széll András a Wordpress hostingról írt egy blogbejegyzést, amit alább változtatás nélkül olvashatnak.

Az elmúlt években számos WordPress oldalt készítettünk ügyfeleink számára, és rengeteg tapasztalatot szereztünk a különböző tárhely-szolgáltatókkal. Ezeket szeretnénk megosztani veletek ebben a posztban, de azt is megtudjátok, hogy szerintünk melyik szolgáltatót érdemes választani.

 

A WordPress weboldalak gyors és zökkenőmentes betöltéséhez és folyamatos működéséhez fontos, hogy megfelelő sablont válasszunk (vagy helyesen fejlesszük a saját sablonunkat), és hogy helyesen válasszuk ki és állítsuk be a különböző bővítményeket. De mi történik olyankor, ha mindent helyesen csinálunk, és az oldal mégis lassú és döcögős?

 

A legtöbbször ilyenkor a tárhely-szolgáltató háza tájékán kell körülnéznünk, és ha így teszünk, akkor hamar rájövünk arra, hogy a jó minőségű hosting adja a WordPress oldalak sikerének 50 százalékát.

 

Milyen hosting szolgáltatások léteznek?

A legtöbb kisvállalkozás úgynevezett közös tárhelyet (shared hosting szolgáltatást) választ. Ebben az esetben a weboldal egy olyan szerverre kerül fel, amelyen más weboldalak is helyet kapnak. Ez a weboldalukat kiteszi az úgynevezett zajos szomszéd hatásnak (noisy neighbour). Ennek lényege, hogy amennyiben az azonos szerveren elhelyezett másik weboldal forgalma hirtelen megnő – például azért, mert megtámadják, vagy egyszerűen azért, mert a szomszédunk csinált egy oltári akciót, amelyre hirtelen rengetegen kattintanak – akkor a szerver erőforrásai elfogynak, és a mi weboldalunk lelassul, vagy adott esetben leáll.

 

A shared hosting előnye ugyanakkor, hogy egy alap WordPress tárhely már évente néhány ezer forintért elérhető. A legtöbb kisvállalkozás pontosan így gondolkodik: minek fizessek havi 10 ezret valamiért, amit évi 10 ezerért is megkaphatok. Ezen vállalkozások közül sokan tévesen mérik fel webes üzletvitelük értékét, és nem gondolnak arra, hogy egy 1-2 napos leállás milyen bevétel kieséssel járhat.

 

Azok viszont, akik nem elégednek meg a shared hostinggal, van két további választási lehetőségük: bérelhetnek saját virtuális szervert (Virtual Private Server, azaz VPS), vagy vásárolhatnak saját fizikai szervert (vasat), amelyen futtatják a weboldalukat. Mindkét esetben igaz, hogy a weboldal költsége megnő havonta 10-30 ezer forintra, a szerver erőforrásaitól függően. Fontos emellett az is, hogy az üzemeltetési feladatok egy részét is az ügyfélnek kell elvégeznie: mind a VPS-t, mind a fizikai vasat konfigurálni és üzemeltetni kell.

 

Az oldal azonban jellemzően begyorsul: és fele annyi idő alatt töltődik be, mint a shared hosting szolgáltatás esetében (ez egy általánosított magyarországi tapasztalat). Emellett nem vagyunk kitéve a zajos szomszéd hatásnak sem, így az oldal üzemelése stabilabbá válik.

 

Hol jönnek a bajok?

A legtöbb ügyfél számára a WordPress üzemeltetése közben különböző nyűgök keletkezhetnek. Az oldal néha elérhetetlenné válik, lelassul vagy szétesik. (Tipp: a weboldalad elérhetőségének folyamatos monitorozására használd az ingyenes Uptime Robot szolgáltatását.)

 

A hosting szolgáltató azonban a legtöbb esetben széttárja kezeit, hiszen ő csak a futtatási környezetért felel, a kódért nem. Ha két bővítmény összeütközik, ha a sablon szétesik, az pont nem a tárhely-szolgáltatóra tartozik. További problémát jelent azonban, hogy a legtöbb esetben kiderül, hogy a tárhely szolgáltató az alapvető WordPress kompetenciákkal sem rendelkezik, például:

  • Elavult php és/vagy MySQL verziókat futtat
  • A weboldalak elérhetőségét nem monitorozza
  • Nem nyújt segítséget a WordPress környezetének egyedi beállításaiban (memória limit megemelése, vagy akár a feltölthető fájlok méretkorlátjának megemelése)
  • Hiba esetében nem nyújt gyors segítséget a weboldal visszaállításában

 

És mit jelent a szakértő WordPress hosting?

Jelenleg körülbelül egy tucatnyi weboldalt üzemeltetünk napi szinten. Másfél évvel ezelőtt ezek az oldalak még mind közös tárhelyen voltak egy kevésbé ismert magyarországi tárhely-szolgáltatónál.

 

Éves szinten összesen körülbelül 100 ezer forintot fizettünk az üzemeltetésért. Az oldalak átlagos betöltési sebessége 10-12 másodperc volt. Körülbelül kéthavonta tapasztaltunk egy leállást, ilyenkor jellemzően 1-4 órára vált elérhetetlenné egy-egy oldal. Jelentkeztek kritikus – megmagyarázhatatlan – hibák is: ismeretlen okokból egy-egy oldal néha szétesett, és korábbi állapotba kellett visszaállítani.

 

Ezután váltottunk: az egyik legismertebb magyarországi tárhely-szolgáltatónál béreltünk egy jó minőségű Virtuális Privát Szervert (VPS).

 

A költségünk megnőtt éves szinten körülbelül 250 ezer forintra. A weboldalak betöltési sebessége viszont javult, jellemzően már 6-8 másodperces betöltési időket mértünk. Ugyanakkor a hibák nem tűntek el: gond volt a teljes szerver konfigurációjával, tapasztaltunk leállásokat. Emellett képtelenek voltunk szakértő WordPress segítséget kapni: a szolgáltató üzemeltette a szervert, de egy egyszerűbb WordPresses kérdésre is széttárta már a kezét.

 

Végül úgy döntöttünk, hogy szakítunk a magyarországi szolgáltatókkal, és a WPEngine tárhelyére migrálunk.

 

A költségeink növekedtek éves szinten körülbelül 300 ezer forintra – ami nem volt már számottevő növekedés az előző lépcsőhöz képest. (Ez a 10 weboldal hosztolását tartalmazó Professional Plan ára.)

 

A weboldalaink megtáltosodtak, és elkezdtünk 1-2 másodperces betöltési időket mérni. Eltűntek az üzemeltetési problémák, nem tapasztalunk leállásokat. És ami számunkra rendkívül fontos: 24 órás terméktámogatást és valódi szakértő WordPress segítséget kapunk, ami kiterjed a mélyebb wordpresses kérdések megválaszolására is.

 

De mi az a WPEngine?

A WPEngine egy olyan professzionális tárhely-szolgáltató, amely kizárólag WordPress oldalak professzionális hostolására szakosodott, és adatközponttal rendelkezik az Egyesült Államokban, Európában (London) és Ázsiában (Tokyo).

 

A legfontosabb, hogy a WPEngine használatával a weboldalaink betöltési ideje radikálisan lecsökkent, és már csupán 1-2 másodperces betöltési időről beszélhetünk. (Érdekesség, hogy az általunk használt Professional Plan még egy shared hosting tárhelyen van, így elméletileg ki vagyunk téve a zajos szomszéd hatásnak. Ugyanakkor az elmúlt hónapok tapasztalatai azt támasztják elő, hogy a WPEngine még a közös tárhellyel is sokkal többet nyújt, mintha maradtunk volna a hazai VPS bérlésnél.)

 

A gyorsaság három dolognak köszönhető: a WPEngine futtatási környezete teljes mértékben WordPressre optimalizált. Emellett a szolgáltató saját cache (Evercache) rendszert épített ki, és végül alapértelmezett a CDN (content delivery network) használata.

 

Emellett a WPEngine 24/7-es, szakértő terméktámogatást biztosít, és a mérnökök segítenek a WordPress beállításait érintő műszaki kérdések megoldásában is. Természetesen eltűntek az üzemeltetési bizonytalanságok is: az oldalak nem állnak le, zökkenőmentesen és folyamatosan futnak.

 

Az alábbi ábra két weboldalunk betöltési sebességének növekedését mutatja:

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50