Ahol a szakma és az oktatás egymásra talál

forrás: Prím Online, 2016. május 26. 13:01

Számtalan hasznos és nemes célt szolgálhatnak a vállalatok társadalmi felelősségvállalási (CSR) programjai, az egyik vitathatatlanul legfontosabb az oktatás támogatása. Ebből esetenként, - mint azt az S&T egyik legutóbbi projektje is mutatja - maga az adományozó is közvetlenül profitálhat.

A szakemberhiány egyre nagyobb kihívások elé állítja a hazai informatikai cégeket, amelyek sokféle módon keresik rá a megoldást. Az S&T Consulting Kft. az utánpótlást néhány éve már részben a középfokú szakoktatásból frissen kikerülő tehetséges kezdők felvételével oldja meg. Egyik ilyen kezdeményezése hozott magával egy emlékezetes és mindkét félnek kölcsönösen előnyös CSR-projektet.  

 

A történet négy évvel ezelőttre nyúlik vissza, akkor került a kőbányai BMSZC Pataky István Híradásipari és Informatikai Szakközépiskolájából az első olyan végzős diák az S&T-hez, akit Kajdy Adrienn informatika tanár készített fel. A frissen vizsgázott hallgató szakmai tudása oly mértékben megfelelt a várakozásoknak, hogy a tanácsadó cég egy évvel később onnan még három másik diákot is felvett, akik még a záróvizsga előtt csatlakoztak gyakornokként az informatikai vállalat hálózati szakértői csapatához. 

 

Az S&T „felvételi bizottsága” újabb egy év múlva már a tanárnő új munkahelyén, a BMSZC Újpesti Két Tanítási nyelvű Műszaki Szakközépiskolája és Szakiskolája (UMSZKI) diákjai között kereste a minőségi utánpótlást. A látogatás óta három tehetséges újpesti diák építhette a karrierjét a budaörsi cégnél. 

 

Tavaly aztán az is felvetődött, hogy mit adhatna cserébe a vállalat a minőségi szakember utánpótlásért – mondja Lenkei Árpád, az S&T szakmai igazgatója. Kiderült főként olyan hálózati eszközök hiányoztak az oktatótermekből, amelyeket a cég éppen akkor cserélt le újabbakra egyik banki ügyfelénél. 

 

Így a leselejtezés helyett ismét hasznos célt szolgálhattak a Cisco hálózati kapcsolói, a Cisco Hálózati Akadémia tananyagát is tanító újpesti iskolában. Az eszközökkel az oktatási intézmény két tantermét szerelik fel, a munkába a nyári szakmai gyakorlat keretében a diákokat is bevonják. 

 

„Az adományt ezen felül a HTTP Alapítvány szakmai rendezvényein is hasznosítjuk, legutóbb a jövő informatikusi tehetségeit is kutató WorldSkills 2017 budapesti válogatóversenyen tettek jó szolgálatot” – mondja Kajdy Adrienn, aki egyben a HTTP Alapítvány oktatásszervezője is. 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05