A mobil eszközöket érő támadások egyre nagyobb veszélyt jelentenek

forrás: Prím Online, 2016. május 26. 09:22

A Check Point Software Technologies Ltd. kiadta legújabb Threat Index jelentését, melyben összegyűjtötték a 2016 áprilisában a szervezetek hálózatai és mobil eszközei elleni támadások során világszerte leggyakrabban használt rosszindulatú programcsaládokat. 

A Check Point 2000 különböző rosszindulatú programcsaládot azonosított be április hónapban, és ez több, mint 50 százalékos növekedést jelent az elöző hónaphoz képest. A jelentés a szervezetek hálózatai elleni fenyegetések széles körét azonosítja be, illetve bemutatja azon kihívások léptékét, melyeket a biztonsági csapatoknak figyelembe kell venniük az üzleti szempontból kritikus információikra irányuló támadások elleni védelem kapcsán.

 

A legfontosabb megállapítások:

  • A kutatók szerint az XcodeGhost, az Xcode iOS fejlesztői platform kompromittált verziója továbbra is fenyegetést jelent a nagyvállalati mobil eszközök számára, még annak ellenére is, hogy 2015 szeptemberében kivonták az Apple AppStore-ból. Általánosságban, az iOS eszközöket célzó támadások első alkalommal kerültek a három leggyakoribb mobil eszközök elleni rosszindulatú programok közé.
  • A HummingBad névre hallgató rosszindulatú Android program továbbra is világszerte a 10 leggyakoribb rosszindulatú támadás között szerepelt a vizsgált időszakban. Annak ellenére, hogy a Check Point kutatói csak februárban fedezték fel, gyorsan vált széles körben használttá, ami azt mutatja, hogy a hackerek az Android mobil eszközöket a nagyvállalati biztonsági rendszerek gyengeségének és potenciálisan kifizetődő célpontoknak tekintik. 

 

„A szervezetek mobilitástól való függősége folyamatosan nő; a jelentés világosan megmutatja, hogy a cyber bűnözők kihasználják ezen eszközöket, tekintve, hogy a nagyvállalatok informatika biztonsági rendszerei leggyengébb láncszemének bizonyulnak,” mondta Michael Shaulov, a Check Point mobiltermék-menedzsment vezetője. „Ezek az adatok azt is megerősítik, hogy a vállalatoknak nem csak a hálózatokon van szükségük fejlett fenyegetések elleni védelemre vonatkozó stratégiára, hanem valamennyi végponton és a mobil eszközökön is: így tudják leghatékonyabban megállítani a rosszindulatú programokat már a fertőzés előtti szakaszban.”

 

 

Április egészét tekintve, a Conficker volt a leggyakoribb rosszindulatú programcsalád: a beazonosított támadások 17 százalékáért volt felelős; a Salty 12 százalékért, míg a Zeroaccess 6 százalékért. A 10 leggyakoribb programcsaládhoz a beazonosított támadások több, mint fele volt köthető:

  1. Conficker – Egy féreg, mely lehetővé teszi távoli műveletek és rosszindulatú programok letöltését. A fertőzött gép irányítását egy Command & Control szerverhez kapcsolódó, és onnan utasításokat fogadó botnet veszi át.
  2. Sality – Egy vírus, melynek segítségével annak operátora távoli műveleteket és további rosszindulatú letöltéseket hajthat végre a fertőzött rendszereken. Legfőbb célja, hogy folyamatosan jelen legyen a rendszerben, és ott biztosítsa a távoli hozzáférést, illetve a további rosszindulatú programok installálását. 
  3. Zeroaccess – Windows platformokat megcélzó féreg, mely távoli műveleteket és rosszindulatú letöltéseket tesz lehetővé. Peer-to-peer (P2P) protokollt alkalmazva tölt le vagy frissít további rosszindulatú programelemeket távoli helyekről. 

 

A három vezető rosszindulatú programcsoport április hónapban:

  1. HummingBad – Rosszindulatú Android program, mely perzisztens toolkitet helyez el az eszközön, csalásra irányuló alkalmazásokat telepít, és kisebb módosításokkal további rosszindulatú tevékenységeket tehet lehetővé, mint például egy key-logger telepítése, személyi azonosítók eltulajdonítása, vagy a nagyvállalatok által használt, titkosított, dedikált email konténereken való átjutás.
  2. Iop – Rosszindulatú Android program, mely a mobil eszközhöz való rendszergazdai jogosultságon keresztül alkalmazásokat installál és hirdetéseket jelenít meg. A hirdetések mennyisége és az installált alkalmazások megnehezítik az eszköz használatát. 
  3. XcodeGhost – Az Xcode iOS fejlesztői platform kompromittált verziója. Az Xcode nem hivatalos verzióját alakították át oly módon, hogy a felhasználásával fejlesztett appokba rosszindulatú kódot tudjon bejuttatni; a kód infokat küld egy C&C szerverre, lehetővé téve, hogy a fertőzőtt app olvasni tudja az eszköz clipboardját.

 

A Check Point Threat Index

Alapja a ThreatCloud World Cyber Threat Mapről szerzett adatok, melyek valós időben követik nyomon, hogy világszerte hol és miként jelentkeznek a cybertámadások. A Threat Mapet a Check Point’s ThreatCloudTM intelligence, a cyberbűnőzés elleni legnagyobb, kollaboráción alapuló hálózat látja el a fenyegetéseket érzékelő rendszerek globális hálózatából származó, fenyegetésekkel kapcsolatos adatokkal és támadási trendekre vonatkozó információkkal. A ThreatCloud adatbázis 250 milliónál is több címet tartalmaz, 11 milliónál több rosszindulatú aláírást és 5,5 milliónál több fertőzött weboldalt, miközben napi szinten több millió rosszindulatú elemet azonosít be. 

A Check Point Threat Prevention Resources elérhető: http://www.checkpoint.com/threat-prevention-resources/index.html.

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50