Robbanás előtt a biztonságos internet

Henger Attila, 2016. május 10. 18:13

Az utolsó szöget verheti be az internettel egyidős HTTP protokoll koporsójába a Let’s Encrypt kezdeményezése, ami a korábbi fizetős modellekkel élesen szakítva minden weblaptulajnak ingyenes, és a nagyobb böngészők által is hitelesnek elismert SSL tanúsítványt biztosít.

Habár ezzel távolról sem fog egy csapásra megoldódni a web valamennyi biztonsági nyűgje, de a fél év alatt 2 milliónál is több kibocsátott tanúsítvánnyal a háta mögött már látszik: a mozgalom segítségével pont kerülhet az internet-történelem egy darabjának a végére.

 

Hány olyan ügyet tud felsorolni, ahol olyan ősriválisok is egymás kezébe csaptak, mint a Facebook, a Google, vagy a Chrome és a Mozilla? Az internetezők biztonságos nethasználata pont ilyennek tűnik: a fentebb megnevezett iparági szereplők néhány tucat másik céggel összefogva jó néhány millió dollárt dobtak össze, hogy a lehető legszélesebb körben elterjesszék az SSL titkosítást használó HTTPS protokollt.

 

Az átlag internetező ebből nem sokat fog észlelni, legfeljebb annyit, hogy a jövőben többször fogja látni a biztonságos kapcsolatot jelző zöld lakatot böngészője címsora mellett. A kormányzati és egyéb forrásból eredő lehallgatások aranykorában ha ez mindent elsöprő forradalmat nem is jelent, de az biztosnak látszik, hogy új fejezet kezdődik.

 

A weboldalak tulajdonosainak viszont váltaniuk kell: egyre több tényező készteti őket arra, hogy HTTPS-re váltsanak. Ilyen lehet a közösségi nyomás – hiszen mind több versenytárs húzza be ezt a lépést. De a Google révén a keresőkből is jön a nyomás: a találati rangsorban előnyt élvezhet az, aki biztonságos kapcsolatot nyújt a netezők számára.

 

A Let’s Encrypt kezdeményezés újdonsága nem abban áll, hogy elsők közt biztosítottak volna ingyenes SSL tanúsítványt – ezek generálását már eddig is, akár saját hatáskörben is elvégezhették a weblaptulajdonosok. Az ilyen „sufnituning” megoldásokat ugyanakkor a böngészők nem fogadták el hitelesnek – ilyenkor találkoztak az internetezők az „Ön kapcsolata nem privát” kezdetű figyelmeztetésekkel. 

 

A Let’s Encrypt által kibocsátott tanúsítványokat a nagyobb böngészők is elfogadják. Igaz, annak fejében, hogy mindezt ingyen kínálják, van némi kellemetlenség: a regisztráción felül 90 naponként meg kell újítani ezeket a tanúsítványokat. További nehézséget okozhat, hogy a szervezet tanúsítványaival való munka során – még ha az pilótavizsgát nem is igényel –, egy git tároló klónozásától például nem árt, ha nem ijedünk meg.

 

De már erre is van megoldás – méghozzá egy magyar cég jóvoltából. A Tárhely.Eu saját fejlesztése a parancssortól idegenkedő, magyar weboldal-tulajdonosok számára „tovább-tovább-kész” szintig egyszerűsíti a regisztráció, telepítés terhesebb részeit is. Emellett a 90 naponként kötelező megújítás adminisztrációját is egyszerűbbé teszi.

 

„Mindez azt szolgálja, hogy minél szélesebb körben elterjedjen a biztonságos internetezés egyik sarokkövének számító, a legnépszerűbb böngészők által is hitelesként értékelt SSL-tanúsítvány” – fogalmazott Kárpáti Zoltán. 

 

A közel 40 ezer honlapot kiszolgáló Tárhely.Eu ügyvezető igazgatója elmondta: éppen azért, hogy ez a megoldás minél szélesebb körben terjedni tudjon, nemcsak a cég ügyfelei, hanem bárki számára ingyenesen hozzáférhetővé teszik azt.

 

A szolgáltatás a legnépszerűbb webkiszolgáló vezérlőfelületekkel (cPanel, Plesk, Interworx) teljes körűen képes együttműködni, amennyiben a weblapnak tárhelyet biztosító üzemeltető cég nem tiltja teljesen az SSL telepítési lehetőséget az ügyfelei számára. Más adminfelületek esetén, vagy FTP kapcsolódás biztosításával a tanúsítványok igénylésére van mód, a telepítést pedig a helyi rendszergazdának kell elvégeznie.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50