Megjelent Magyarországon az eBlokk

forrás: Prím Online, 2016. május 5. 11:11

Hamarosan véget ér az az időszak, amikor minden vásárlás után papírblokkot kell gyűjtögetni, tárolni. Elérhetővé válik a magyar fogyasztók számára az eBlokk, amelytől gyors elterjedést várnak, hiszen modern, igazodik a XXI. századi informatikai igényekhez és környezetbarát megoldás – ismertette az újdonságot Bessenyei István, a Laurel Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője. Az innovációt a Kereskedj Okosan! Retail konferencián mutatták be.

Bemutatták Magyarországon az eBlokkot, amelynek lényege, hogy a vásárlások bizonylatait már nem papíralapon tárolják, hanem egy elektronikus számlakezelő fiókban, ahonnan bármikor hozzáférhetnek, előkereshetik, összegezhetik. Ez segíti a tudatos vásárlástervezést, minden felhasználó nyomon követheti, mire mennyit költött. A felhasználó létrehozhat egy családi kasszát is a fiókjában, ahol rendszerben látja a blokkok tartalmát, összesített kimutatást készíthet. Így képet kaphat arról, hogyan ésszerűsítheti vásárlásaikat.

 

"A megoldás lényege, hogy a rendszerbe regisztrált vásárló a boltban kéri, hogy a fizetését igazoló blokkot töltsék fel az elektronikus tárhelyre, ahonnan továbbítódik a személyes fiókjába, onnan pedig bármikor előkeresheti, ellenőrizheti. Ehhez csak egy applikációra van szükség, amelyen keresztül mindenki megkapja az egyedi azonosítóját. A távlati cél az, hogy az elektronikus blokk kiváltsa a papírhasználatot az üzletekben" – mondja a Laurel Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője. "Ehhez természetesen az is szükséges, hogy a kereskedő is csatlakozzon a rendszerhez, ami minimális informatikai ráfordítással, egy kiegészítő modullal megoldható."

 

Az eBlokk kezelésének lehetőségét először a Laurel által kifejlesztett Laura kasszarendszeren teszik elérhetővé, amely már mintegy 5000 végponton működik országszerte. A későbbiekben egy kiegészítő modullal más rendszerekhez is illeszthető lesz az eBlokk.

 

Az egyik legfontosabb érv a papírmentes vásárlás mellett a környezetvédelem. Az elektronikus blokkal megtakaríthatjuk a pénztárgépszalagok gyártásához szükséges fát, olajat és vizet. Miután a környezettudatosságot a vásárlók is egyre többre értékelik, várható, hogy az innovatív megoldás népszerű lesz és gyorsan elterjed. A vevők számára további előny, hogy az eBlokkot később bármikor visszakereshetik, míg a hőpapírról hónapok múlva eltűnhetnek a betűk. Az eBlokk rendszere diszkréten kezeli az adatokat, a felhasználó beállíthatja, hogy ki férhet hozzá az információkhoz.

 

Az eBlokk világszerte újdonság, az Egyesült Államokban mintegy 2 éve működik hasonló rendszer. A tengerentúli tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók szívesen fogadják a kényelmes, újszerű megoldást. Magyarországon másképp fog működni a rendszer, mint az USA-ban, ott ugyanis minden üzletnél külön kell regisztrálni, és azt az applikációt használni, amely az adott boltlánchoz tartozik. Itthon elég lesz egy regisztráció az eBlokk központban, amelyhez a kereskedők is csatlakoznak, így egyszerű lesz a kezelés. Az első hazai prototípust május 5-én, Budapesten mutatták be, a Kereskedj Okosan! Retail konferencián.

 

Bessenyei István hozzátette: a rendszer elterjedését segíti, hogy a kereskedők is érdekeltek a bevezetésben. Az eBlokk ugyanis amellett, hogy szolgáltatás, értékes marketingfelület is, amelyen üzenhetnek vevőiknek és használatával a pénztárgépszalag költsége is csökken.

 

Mobilalkalmazás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50