Még fejlettebb elemzések a Dell Statistica szoftver legújabb kiadásával

forrás: Prím Online, 2016. április 30. 08:48

A Dell bejelentette a díjnyertes Statistica fejlett analitikai platform jelentősen megújult verzióját, a Dell Statistica 13.1 szoftvert.

A legújabb kiadás számos hasznos funkcióval támogatja a nem professzionális szintű adatelemzőket, segíti a szervezeteket a növekvő IoT-elemzési követelmények teljesítésében, valamint az egyre heterogénebb adatkörnyezetek hatékonyabb kiaknázásában. Az újítások között olyan funkciók is megtalálhatók, amelyek támogatják a strukturált és nem strukturált adatok egyszerű előkészítését. Emellett lehetővé teszik az elemzések végpontokon történő megvalósítását a világon bárhol található eszközön és átjárókra, valamint kibővítik az adatbázison belüli elemzési képességeket olyan platformokra is, mint az Apache Hive, a MySQL, az Oracle és a Teradata. 

 

A fejlett analitika továbbra is folyamatosan terjed: ez az elsődleges módszer, amellyel a szervezetek megérthetik, és előrevetíthetik az ügyfelek viselkedését, optimalizálhatják és ellenőrizhetik a kritikus fontosságú üzleti és gyártási folyamatokat, valamint innovatív megoldások alkalmazásával versenyelőnyre tehetnek szert. A Gartner szerint „2018-ra a világon a nagyméretű szervezetek több mint fele fejlett analitikával és jogvédett algoritmusok használatával fog versenybe szállni, ami teljes iparágakat forgat majd fel.”1 A Gartner emellett azt jósolja 2020-ra, hogy „a prediktív és preskriptív elemzések a nagyvállalatok üzleti intelligenciára (BI) és analitikára fordított nettó új beruházásainak 40 százalékát fogják kitenni.” 

 

A Dell Statistica 13.1 legújabb fejlesztéseinek köszönhetően a vállalatok könnyebben megbirkózhatnak a hagyományos adatelemzők világszinten tapasztalható hiányával, jobban kezelhetik a komplex IoT-környezeteket, valamint lépést tarthatnak az új adatforrások és adattípusok ugrásszerű növekedésével.

 

Hatékonyabb munkafolyamatok a nem professzionális adatelemzők számára   

A Statistica legújabb kiadása számos olyan új képességet tartalmaz, amelyek megfelelnek a modern „civil” adatelemzők speciális igényeinek. Ahogy a hagyományos adatelemzők iránti igény messze meghaladja az elérhető kínálatot, egyre inkább a nem hivatásszerű adatelemzők – vagyis az üzletágba „beépült” hétköznapi, nem műszaki felhasználók – válnak az analitikai kezdeményezések hajtóerejévé. A Dell Statistica 13.1 erre az igényre reagál a kifejezetten a számukra készült új adat-előkészítési funkciókkal, amelyek egyszerűbbé teszik a strukturált és nem strukturált adatok kezelését. 

 

A Statistica újrafelhasználható folyamatsablonjaival a felhasználók most minden eddiginél egyszerűbben megoszthatják az elemzési munkameneteket a nem műszaki felhasználókkal. A Statistica segítségével a hagyományos adatelemzőknek elegendő egyszer összeállítaniuk az elemzési modelleket és munkafolyamatokat, a nem műszaki végzettségű üzleti elemzők pedig többször is felhasználhatják ezeket a munkafolyamat-sablonokat a szervezeten belül. Ez megszünteti az ismétlődéseket, és lehetővé teszik az üzleti felhasználók számára, hogy hatékonyan használják az elemzéseket valódi üzleti problémák megoldására – a hagyományosan elengedhetetlen műszaki szakértelem nélkül.

 

 

Végponti csatlakozási lehetőség az IoT-elemzésekhez 

A Dell Boomi szolgáltatással kombinálva a Statistica mostantól lehetőséget biztosít a felhasználók számára, hogy bárhol a világon „elemzési pontokat” létesítsenek bármilyen végponti eszközre vagy átjáróra, például a Dell Edge Gateway 5000 sorozatra. Ez a végponti csatlakozási lehetőség lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy szinte bármilyen IoT-elemzési esetre megoldást találjanak, hiszen az analitikai munkafolyamatok közvetlenül azon a hálózati végponton futtathatók, ahol az adatok létrejöttek. Az, hogy nagy mennyiségű IoT-adatot juttassunk központi elemzési tárba, eddig erőfeszítéssel és költségekkel járt. Ezzel a megoldással mindez szükségtelenné válik, emellett azonnali műveletek végrehajtására is lehetőség nyílik, hiszen már a csatlakozási ponton hozzáférést biztosít az adatokhoz. 

 

Kibővített, adatbázison belüli elemzési lehetőségek összetett adatkörnyezetekhez 

Az új kiadás egyúttal a Statistica natív terjesztésű elemzési architektúrájának (NDAA – Native Distributed Analytics Architecture) képességeit is kibővíti, így az adatbázisok még szélesebb körében készülhetnek adatbázison belüli elemzések. A Microsoft SQL Server mellett a Statistica felhasználói mostantól Apache Hive (Spark), MySQL, Oracle és Teradata adatbázisokban is végezhetnek adatbázison belüli elemzéseket. Az adatbázison belüli elemzések növelik az analitikai és hálózati teljesítményt, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy közvetlenül, a forrásrendszereken belül végezhessenek intenzív számításokat. A szervezetek ennek köszönhetően kihasználhatják a Hadoop-fürtök, az adatbázis-appliance-ek és az egyéb nagy teljesítményű platformok számítási teljesítményét. Ezzel párhuzamosan csökkenthetik a hálózati forgalmat, mivel szükségtelenné teszik a hatalmas adatmennyiségek mozgatásának időigényes folyamatát.

 

Hálózati analitika a csalások kifinomultabb észleléséért

A Statistica immár olyan új hálózatelemzési képességeket is tartalmaz, amelyek révén a felhasználók egyesíthetik a prediktív analitika előnyeit az emberi szakértelemmel. Így a vállalatok hatékonyabban tudják észlelni a csalásokat, és könnyebben megérthetik az összetett hálózatokon belüli kapcsolatokat. A hálózati analitika révén a felhasználók új megközelítésben vizsgálhatják meg a problémákat, melyek megoldását az entitások közötti kapcsolatok megjelenítése és grafikus kapcsolati térképek is segítik. 

 

A Dell Statistica 13.1 további szolgáltatásai, amelyek egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a fejlett analitikát: 

  • Továbbfejlesztett dashboard-ok, amelyek a felhasználók számára egyszerű és áttekinthető formában jelenítik meg bármely elemzési csomópont eredményeit, valamint a folyamat specifikus megjelenítéseket hozzákapcsolják a MAS-dashboardok legfelső szintjéhez
  • Megújult, modern megjelenésű, bármilyen böngészőből elérhető webes kezelőfelület, amellyel a felhasználók egyszerűen oszthatják meg az elemzések eredményeit
  • Továbbfejlesztett, ellenőrzött adatbevitel, amely növeli a manuális adatbevitel megbízhatóságát. Az adatgyűjtés helyére adatminőségi ellenőrzések építhetők be, így akár komolyabb elemzések is eredményesen elvégezhetők.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09