Nagyszájú diákból kitüntetett oktató

forrás: Business Online, 2016. február 12. 15:06

A Pannon Egyetem szenátusa 2013-ban alapította a Pannónia Felsőoktatásáért díjat, a felsőoktatás megújításában, a hálózatfejlesztésben, megreformálásban végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként. A díjat idén Gasparetz András, a MagiCom Kft. ügyvezető igazgatója vehette át elmúlt három évtizedes munkásságáért. Vele készült az alábbi interjú.

- Korábban önkormányzati szereplők tevékenységét ismerték el a viszonylag „fiatalnak” számító díjjal, most azonban a gazdasági élet egyik elismert szereplőjeként vehette át az oklevelet. Mit jelent Ön számára az elismerés?
 
- Egyfajta pozitív megerősítés és visszajelzés számomra, hogy mind az a munka, amit végzek, milyen irányba halad. Az pedig mindenképpen meghatározza az elismerés súlyát, ha az ember olyan szervezetekkel tud együtt dolgozni, akik ezt a visszajelzést meg tudják adni. Számomra az ünnepséget különösen értékessé tette, hogy a Gazdaságtudományi Kar dékánjától Dr. Kovács Zoltántól vehettem át, aki annak idején témavezetőm volt, s azóta is jó kapcsolatot ápolunk. Hab volt a tortán, hogy az ünnepségen egy másik, általam nagyon tisztelt oktatónkat, Dr. Gaál Zoltán professzor urat az egyetemen kifejtett iskolateremtő, magas szintű tevékenységéért Professor Emeritus címmel jutalmazták. Az pedig, hogy a polgármesterek után kaptam díjat, azt gondolom, mutatja az Egyetem nyitási szándékát a gazdasági élet szereplői felé. 
 
 
- Úgy tudom, hogy egyike volt azoknak a szakembereknek, akik elsőként járultak hozzá a gyakorlati oktatás fejlesztéséhez a Pannon Egyetemen. 
 
- Az egyetemi éveim alatt is „nagyszájú” diák voltam, aki hangot adott annak, hogy az oktatásból hiányoznak a valós gyakorlati esetek. Miután az egyetemen végeztem, a Gazdaságtudományi Kar vezetése viccesen noszogatott, hogy nos, akkor itt a lehetőség, hogy az általam olyannyira hiányolt gyakorlati példákkal színesítsem az oktatást. 1987 körül lehetett, amikor egy-egy tantárgyhoz próbáltam becsempészni néhány esettanulmányt, kisebb előadásokat tartottam, a beadandó feladatokba pedig bevontam iparági szereplőket is. Ebből a törekvésemből fejlődött ki az a szerepem, hogy a gazdasági élet szereplői és az oktatási intézmények között egyfajta hídként funkcionáljak.
 
- A MagiCom Kft. cégvezetője, a Hétpecsét Információvédelmi Egyesület többször megválasztott elnöke, „Címzetes egyetemi docens” a Veszprémi Egyetemen, a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztere által adományozott Kármán Tódor-díj tulajdonosa. Számtalan elismerése van már, még sem pihen a babérokon, milyen tervei vannak a jövőben?
 
- A jövőbeni terveim között szerepel, hogy tovább erősítem a kapcsolatot az iskolák és a gazdasági élet szereplői között, hiszen van még mit tenni. Emlékszem, hogy amikor a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség Képzési Csoport vezetőjeként az egyik első fecskeként kezdtem közös programokat szervezni szolgáltató központok és felsőfokú szakképzésben tanulók számára, sokan furcsán néztek rám. Ma már azonban világosan látszik, hogy nem egyedüli fecskeként ülök azon a bizonyos dróton. Egyre többen jönnek rá, hogy az oktatási intézmények szereplői és a piaci szereplők egymásra vannak utalva, ezért muszáj kommunikálniuk egymással.
 
- 2015. év elején kormányzati szinten elfogadták a duális képzés rendszerét, amelynek lényege, hogy tanulmányi szerződés keretében gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek a hallgatók. Milyen lehetőségeket kínál a MagiCom Kft.?
 
- Bár a gyakorlati alapú, duális oktatási rendszert még nem érzem késznek, ennek ellenére nagy várakozással tekintünk elébe, s reméljük, hogy mind az oktatási intézmény, mind a hallgató, mind a munkáltató megtalálja benne saját magát. Munkáltatói oldalról komoly gondnak érzem, hogy nincs garancia arra, hogy a hallgató végül a tanulmányait finanszírozó cégnél marad, ha az megfelelő munkakört tud ajánlani. A MagiCom olyan lehetőséget tud kínálni a hallgatóknak és az egyetemnek egyaránt, amely több, mint ami, egy átlagos kkv-ra jellemző. Rugalmasak tudunk lenni és a hallgatók számára azokat a feltételeket is tudjuk biztosítani, amelyet egy Y generációs munkahelytől elvárnak. Ez többek közt azt jelenti, hogy nálunk nemcsak papíron működnek az atipikus foglalkoztatási formák  (például rugalmas és részmunkaidő vagy távmunka),  illetve nem „szamárlétráztatjuk” a friss diplomásokat hosszú ideig, hanem viszonylag hamar felelősségteljes feladatokkal látjuk el őket. 
 
- Hogyan kapcsolódik a MagiCom Kft. tevékenységéhez az ügyvezető oktatásban végzett tevékenysége? 
 
- A MagiCom egy olyan kkv, amely cégként is ugyanazt az értékrendet tükrözi, mint amit a Pannon Egyetemen képviselek. Szerencsére kollégáim közül ma már többen vállalnak oktatási tevékenységet, így cégünk már 5 felsőoktatási intézményben „képviselt”. Hagyomány nálunk, hogy több fiatal kollégával dolgoztunk és dolgozunk, akik nálunk írták és írják a diplomamunkájukat. A budapesti irodánkban dolgozók 30 százaléka „gyakorlatos időszaka” után maradt nálunk és lett a csapatunk teljes értékű tagja. 
 
- A díj átadásakor hangsúlyozták, hogy más cégek felé is kapcsolatot létesít az egyetem számára. Ez hogyan képzelhető el a gyakorlatban?
 
- Magyar-magyar tolmácsként dolgozom, lehetne így is megfogalmazni. Érzékelem a cégek és az egyetem igényeit és lehetőségeit, aztán ahol látom a win-win helyzetet, ott megpróbálom a közvetítést, sokszor a fogalmakat tisztázva, a másik rendszerbe való szokásos eljárásokat megmutatva. Így szerepem volt az SAP Akadémia programjának a karon való bevezetésében, vagy a Generali Y generációs toborzásának előkészítésében.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15