Tömegeket vonzott az első Robotcsata

forrás: Prím Online, 2015. december 4. 11:28

Véget ért a HelloWorld első robotversenye, ahol ezrek szeme láttára több mint ötven fiatal versenyző küzdött meg egymással. Több tucatnyi tinédzser elsőként a rendezvény keretén belül kóstolt bele a robotprogramozásba.

Véget ért Magyarország eddigi legnagyobb robotversenye, a HelloWorld Robotcsata, amely keretén belül hazánk legjobb robotprogramozói küzdhettek meg egymással a PlayIT több mint 38 ezres közönsége előtt. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a kihívás profi csapatokat és amatőr versenyzőket egyaránt vonzott, és habár végül az eredményhirdetésnél a rutinos indulók léphettek fel a HelloWorld színpadjára, a nap végén azok is nyertek, akik elsőként a Robotcsata alatt kóstoltak bele a robotikába. Az egyik fiatal versenyző szombaton például még azt sem tudta, hogy mi fán terem a programozás, vasárnap viszont a LEGO csatában bátran kiállt a legjobbak ellen.

 


A Robotcsata két napja alatt több mint ötven versenyző próbálta meg hiba nélkül teljesíteni a LEGO Mindstorms és a Codie akadálypályákat, amelyek a különleges fényviszonyok miatt még a profi versenyzőknek is kihívást jelentettek.  A Bánki HÖK szakmai támogatásával összeállított LEGO pályán végül jellemzően a rutinosabb versenyzők indultak el, akik közül többen napokig készültek a versenyre a feladatok tudatában, míg a Codie kihívás jellemzően a kezdő robotprogramozókat vonzotta, hiszen a magyar tanulórobot egyelőre nem érhető el kereskedelmi forgalomban.

 

A Codie számára a HelloWorld Robotcsata egy mérföldkő volt, a hétvégi rendezvény volt ugyanis a startup cég történetének első robotversenye. Az eseményre készített terepasztal leprogramozása a megadott fél órás időkereten belül komoly próbának bizonyult. A 2-3 fős csapatok könnyen kitapasztalták a robotprogramozás csínját-bínját, és végül mindegyik csapat büszkén mutatta be programját a színpadon. A versenyen debütált éles helyzetben a startup cég és a LogMeIn által közösen fejlesztett Scratch modul is, amelynek köszönhetően a gyerekek a népszerű fejlesztési környezetben programozhatták a Codie robotokat.

 

 

A nyertesek nem csak értékes tapasztalatokkal és oklevéllel gazdagodtak, a dobogósok között negyedéves PC World előfizetést, a Telenor Hipersuli programjának felajánlásából egy évig korlátlan Hipernet kártyát, valamint Huawei ajándékcsomagot osztottak ki a szervezők.


Az első HelloWorld csata végeredménye:

 

LEGO Mindstorms csata (szombat)

Első helyezett: Umszki 9C

Második helyezett: Robotecnic

Harmadik helyezett: Noname

Codie kihívás (szombat)

Első helyezett: Ármin és Benjámin

Második helyezett: Peti és Robi

Harmadik helyezett: Dea és Dávid

LEGO Mindstorms csata (vasárnap)

Első helyezett: Noname

Második helyezett: MS Fazekas

Harmadik helyezett: Nano X Team

Codie kihívás (szombat)

Első helyezett: Sándor és Róbert

Második helyezett: Ádám és Levente

Harmadik helyezett: Andi és Nándi


A Robotcsata azonban nem ért véget. Hamarosan érkezik a folytatás, és a szervezők az első rendezvény tapasztalatai alapján áprilisra egy még nagyobb, még színvonalasabb robotversenyt ígérnek, amelynek részleteiről folyamatosan tájékoztatják majd a versenyzőket a HelloWorld Facebook oldalán.

Kulcsszavak: verseny robot programozás

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50