2020-ban jöhet az 5G mobilinternet

MTI Sajtóadatbank, 2015. október 10. 10:18

2020-ban várható Európában a gyors adatátvitelt biztosító ötödik generációs (5G) mobiltávközlési szabvány bevezetése - jelentette ki Günther Oettinger digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos.

Günther Oettinger a német dpa hírügynökségnek adott interjúban rámutatott, hogy az ötödik generációs szabvány bevezetésére például a hálózatra kapcsolt járművek elterjesztéséhez lesz szükség.

"Globális szabványt kell létrehozni" - szögezte le. "Az 5G a mobilitás egy teljesen új kategóriájának a kereteit teremti meg" - mondta, kiemelve olyan nagy autógyártók, mint a Renault, a Daimler és a BMW a technológia fejlesztésben játszott kulcsfontosságú szerepét. Rámutatott, hogy miközben Európa vezet az internet ipari hasznosításában, addig az internetes kereső szolgáltatások és közösségi média terén az Egyesült Államok mögött kullog.

 



A Google ellen indított brüsszeli versenyjogi eljárásról szólva Günther Oettinger elmondta, hogy hivatala majd a döntés ismeretében fogja megtenni szabályozási javaslatait. Margrethe Vestagher versenypolitikai biztos az internetes keresésekben saját szolgáltatásának állítólagos előnyben részesítése miatt folytat vizsgálatot a Google ellen.

Szükség van az európai piacon a Google szolgáltatásaira - hangsúlyozta Günther Oettinger. Mivel azonban kereső szolgáltatása mintegy 80 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, fontos odafigyelni, hogy termékeivel és szolgáltatásaival ne sértse meg az európai üzleti szabályokat. Garantálni kell, hogy a konkurensek ne szenvedjenek hátrányt - szögezte le.

Günther Oettinger a dpa hírügynökségnek adott interjúban védelmébe vette a roamingdíjak 2017 nyarán életbe lépő eltörléséről hozott kompromisszumos brüsszeli döntést. "A mobiltelefonok előtt attól kezdve nem lesz határ, csak egyetlen nagy piac" - indokolta meg helyeslését. Bizakodásának adott hangot egyúttal, hogy az Európai Parlament meg fogja szavazni a megállapodást. "Nagyon rossz jelzés lenne, ha nem tenné" - fogalmazott.

Kulcsszavak: mobilinternet 5G

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05