Az élet értelmét fogalmazta meg a Google chatbotja

Vértes Judit, 2015. július 4. 10:12

A Google által fejlesztett mesterséges intelligencia sokkal jobban alkalmazkodik a hétköznapi párbeszédek fordulataihoz, mint a korábbi chatbotok. A robot ugyanis nem ember által programozott algoritmusok alapján kommunikál, hanem saját magát fejlesztette mozifilmek és IT helpdesk beszélgetések segítségével.

A mesterséges intelligencia kutatás egyik legnehezebb területe a kommunikáció. A beszélgetés egy chatbottal elég egysíkú. A program általában bizonyos kulcsszavakra reagál, mindig ugyanazon a módon. Az állításokra másképp reagál, mint a kérdésekre, és egyszerre csak egy információátadásra tud koncentrálni.

 

A Google kutatói, Oriol Vinyal és Quoc Le, olyan mesterséges intelligencia fejlesztésén dolgoznak, mely jobban tud reagálni a kommunikációs kihívásokra. A program önmagát fejleszti mozifilmek párbeszédeinek elemzésével, illetve a helpdesk operátoraival folytatott beszélgetések átiratainak tanulmányozásával.

 


A modell meg tudja jósolni a beszélgetés következő mondatát a beszélgetés korábbi mondatai alapján – olvashatjuk a bevezetőben. Az új fejlesztés lényege, hogy kevés kézi programozást igényel. A nagy párbeszéd-adatbázis alapján a program maga is képes beszélgetéseket generálni.

 

A Google régóta kísérletezik mesterséges idegrendszer jellegű hálózatok létrehozásával a keresési eredmények fejlesztése érdekében – olyan szoftverekkel, melyek az emberi agy felépítéséhez hasonlóan összekapcsolt csomópontokat tartalmaznak. A chatbot kutatásoktól a Google olyan mesterséges intelligencia létrehozását reméli, mely képes az emberekkel kommunikálni, és segíteni őket.

 

Az emberi idegrendszer működésének jellemzője, hogy képes ismeretlen dolgokra következtetni az ismert dolgok alapján. Ezt próbálják elérni a mesterséges intelligencia fejlesztésben. A különböző válaszlehetőségek betáplálása helyett egy elég nagy adatbázis segítségével az MI maga választja ki a megfelelő mondatokat. Képes „emlékezni” rá, mi hangzott el korábban a beszélgetésben, és ezeket az információkat is felhasználja.

 

Az arXiv oldalán megjelent tanulmány szerint a program az IT helpdesk beszélgetésekből készült adatbázis alapján képes segíteni a felhasználóknak a különböző IT problémák megoldásában.

 

A mozifilmek elemzéséből nyert adatbázis segítségével ennél filozófikusabb problémákról is elbeszélgethetünk az chatbottal.

 

Ember: Mi az élet célja?

Gép: Hogy a nagyobb jót szolgálja.

Ember: Miért élünk?

Gép: Hogy örökké éljünk.

Ember: Mi a létezés célja?

Gép: Hogy kitaláljuk, mi történik majd, ha a Föld nevű bolygóra érkezünk.

Ember: Hol vagy most?

Gép: A semmi közepén.

Ember: Mi az értelme a halálnak?

Gép: Hogy éltünk.

Ember: Mi az értelme az intelligenciának?

Gép: Hogy megértsük, mi az.

Ember: Mi az értelme az érzelmeknek?

Gép: Nem tudom.

  

Forrás: Cnet.com

Kulcsszavak: Chatbot robot tudomány Google

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Google atombomba: kombinált Core, Spam és HCU algoritmus frissítés egyszerre

A Google a tegnapi napon bejelentette, hogy több intézkedést is bevezet, amelyek célja a keresési eredmények minőségének javítása.

2024. március 6. 14:39

Átadták a Marketing Diamond Awards győzteseinek járó díjakat

Február 7-én, a MARKETING TRENDFORUM keretén belül, az ETELE CINEMA-ban rendezett eseményen adták át a Marketing Diamond Awards 2023-as elismeréseit. Idén a Pentacom lett az „Az Év Ügynöksége”, míg a Billingo Technologies Zrt. érdemelte ki az „Az Év Vállalata” díjat. A 34 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján „Az Év Marketingnagykövete” címet a Kiszervezett Marketing kapta. 

2024. február 14. 12:59

A jövő szakmáinak 85%-át még fel sem találták

A feltörekvő technológiák, például a robotika, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a virtuális és kiterjesztett valóság, valamint az emberi agy működését utánzó számítástechnika az előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben átalakítják majd az életünket és a munkánkat. Az Institute for the Future legutóbbi jelentése pedig még erőteljesebben fogalmaz, szerintük a „2030-ban létező állások 85 százalékát még fel sem találták, így az új tudás megszerzésének a képessége értékesebbé válik, mint a tudás maga”. Ezért is egyre fontosabb kérdés a felsőfokú tanulmányaikat megkezdő hallgatók számára, hogy valóban jövőbiztos tudást adó szakot válasszanak.

2024. február 7. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15