Műholdakkal akar olcsó internetet egy brit vállalkozás

MTI Sajtóadatbank, 2015. július 3. 12:31

Félmilliárd dollárt teremtett elő egy konzorcium által a OneWeb brit vállalkozás, amely több mint 600 műholdból álló hálózat révén akar olcsó internet-és telefonszolgáltatást biztosítani világszerte.

Az OneWeb az tervezi, hogy 648 kicsiny műholdból álló hálózatot alakít ki a világűrben. Valamennyi súlya kisebb lesz 150 kilogrammnál, az elsőket 2017-ben kezdik fellőni.

A terv megvalósítására a brit Csatorna-szigeteken bejegyzett vállalkozás csütörtökön szerződést írt alá a Virgin Galactic amerikai céggel 39 műhold fellövéséről a még fejlesztés alatt álló LauncherOne rakétával és az Arianespace európai konzorciummal 21 orosz építésű Szojuz-rakéta fellövéséről.

A OneWeb minden idők legnagyobb kereskedelmi rakétavételeként jellemezte a megállapodást. A műholdas internet-szolgáltatási projekt költsége várhatóan 1,5-2 milliárd dollárra rúg - közölte Greg Wyler, a OneWeb alapítója és vezérigazgatója.

 



A Richard Branson Virgin csoportjába tartozó Virgin Galacticnek  a 39 műholdfellövés mellett opciója van további 100 űrmisszióra - közölte George Whitesides, a Virgin Galactic elnök-vezérigazgatója.

A cég jelenleg a LauncherOne rakétát fejleszti, ezt egy hordozó repülőgép viszi majd fel a magas légkörbe. Mintegy 15 ezer 240 méter magasból kiengedik a rakétát oly módon, hogy motorja begyújtson és terhét a világűrbe juttassa. Egyszerre három műholdat lesz képes kihelyezni, ezt követően a rakéták a légkörbe jutva elégnek, hordozó repülőgépük visszatér a földre. A Virgin közlése szerint utanként kevesebb mint 10 millió dollárba kerül a LauncherOne.

A OneWeb megállapodást írt alá az Arianespace európai konzorciummal is, amely Szojuz-rakétákkal fogja a műholdakat a világűrbe juttatni. Egy-egy Szojuz rakéta 36 műholdat képes fellőni. A hálózat megvalósításához szükséges szatelliteket az Airbus tervezi és gyártja majd, egy részüket nem lövik fel a világűrbe, a földön maradnak.

A vállalkozás további befektetői az indiai Bharti Enterprise, az Intelsat, Coca Cola, a Salinas Group és a Hughes Network Systems.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09