Mire jó a biochip?

forrás: Prím Online, 2015. június 30. 09:19

 

A biochip beültetés megjelenésével felvetődik a kérdés: ha egyszer úgy döntünk majd, hogy kiborgként folytatjuk az életünket, mennyiben változik majd meg a jelenlegi életformánk? Mi értelme van, hogy a technológiának határokat nem szabva mi magunk is droiddá változunk? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Evgeny Chereshnev, a Kaspersky Lab kutatója. 

1.  Érintésre nyíló zárak

 

„Zár nélkül minden kulcs értelmetlen, kulcs nélkül a zár csupán holt tárgy” idézet elég elavultan hangzik eme technológiai újítás tükrében, amely megszünteti a kulcs funkcióját, teljesen feleslegessé téve azt.

 

Nagyban befolyásolná ez a technológiai megoldás például a szállodaipart. A vendégek a számla rendezése után Bluetooths / NFC képes mobiljaikkal nyithatnák az ajtót és jutnának be a szálláshelyükre. A recepció, ami jelenleg közvetítő szerepet tölt be, teljesen megszűnne, ez pedig a szállodák költségeinek csökkenésével járna.

 

Arról nem is beszélve, hogy az AirBnB, a globális szálláshelykereső portál felhasználóinak a véleménye szerint a kulcskérdés az egyik legbosszantóbb és legidegesítőbb probléma a szállodai tartózkodás során.

 

Összefoglalva: a kezünkbe ültetett biochip révén már nincs többé szükség kulcsokra. A biochippel bármilyen zár – hotelszobáé, házé, garázsé vagy autóé – nyitható lesz.

 

2.  Jogosítvány és útlevél leváltása

 

Lényegében a jogosítvány csak egy darab műanyaglap, amelyet a tulajdonos fotója díszít, valamint olyan adatokat tartalmaz, mint név, születési idő, ezen kívül szerepel rajta egy azonosító szám és a jármű kategóriája. Mennyivel egyszerűbb lenne a közúti ellenőrzés, ha a jogosítvány érvényességének ellenőrzésénél kihagyható lenne sok lépés: a felhasználó adatbázisból való lekérdezése a felhasználói szám alapján, majd a gépkocsivezető azonosítása a fotó segítségével. A chip bevezetése azon túl, hogy a rendőrök munkáját jelentősen megkönnyítené, bizonyos előnyökkel is járna: a chip titkosított, csak hivatali személy férhet hozzá az adatokhoz, és kizárólag munkaidőben, a műszak végével meg lenne tagadva a hozzáférés.

 

3.  Kedvezményes kuponok egyesítése

 

Megszabadítana minket a pénztárcánkban tárolt több tucat kedvezményes kártya cipelésétől. Miért gyűjtögessük ezeket az amúgy haszontalan műanyagoklapokat? Az egyetlen, amire szükségünk lenne helyette, az a felhasználói azonosító, amely a biochipben megtalálható.

 

Az alkalmazása igen egyszerű: miután érzékelte a leolvasó a kézfejünkbe ültetett chipet, rögtön kedvezményhez jutunk, amint felismer bennünket a hűségprogram adatbázisa.

 

4.  E-pénztárca bankkártya helyett

 

Ha már a biochippel beinjekciózott kezünket a leolvasóhoz tartottuk, nem lenne logikus, hogy fizessünk is e módszerrel? Az NFC fizetési mód már nem csak álom.

 

Ha minden a tervek szerint működik, nemsokára a Kaspersky Lab #BionicManDiary posztjai között olvashatnak majd arról, miként valósul meg a biochippel történő fizetés a Starbucks kávézóiban.

 

5.  Betegek nyilvántartása

 

A chip időtálló megoldást kínál az betegek adatainak tárolásához. Összegzi a korábbi betegségeket, valamint az alkalmazott gyógyszereket, védőoltásokat, vizsgálati eljárásokat (vérvizsgálat, röntgen, MRI stb.) és az utóbbiak eredményeit. Sajnos, az orvosi adatbázisokban lévő betegek adatai gyakran elvesznek, ami rosszul érinti mind a betegeket, mind az orvosokat, és persze a biztosítótársaságokat is. A biochipes megoldás csökkentené mind a hibás diagnózisok számát, mind a biztosítási és az egészségügyi szolgáltatások költségeit.

 

6.  Internetes bejelentkezés biochippel

 

Jelszavainkat észben tartani amúgy sem könnyű feladat, biztonsági okok miatti rendszeres cseréjük mellett pedig szinte lehetetlen. Sok nagyvállalat megpróbálja ezt a problémát kiküszöbölni, és regisztrációkor felkínálja a „bejelentkezés Facebook/Twitter stb. profilon keresztül” alternatíváját. Ez egy kényelmes megoldás, de a személyes adatok kiszolgáltatásával jár együtt, ami sokunkat zavar.

 

Többségünk nagy valószínűséggel inkább a „Jelentkezzen be biochippel” lehetőséget választaná, amely lehetővé tenné az adatok titkosítását, és leegyszerűsítené a rendszerekbe való belépést.

 

7.  Okosotthon megvalósítása

 

Képzeljük el, hogy a háztartás minden része össze van hangolva egymással, beleértve a zárakat, a világítást, a csaptelepet, a radiátorokat, a kávéfőzőt, a mikrohullámú sütőt, és még sorolhatnánk tovább. A családban mindenkinek megvannak az egyéni preferenciái: milyen fényeket szeret, milyen szobahőmérsékletet, milyen kávét iszik, milyen márkájú és fajta vizet vesz ki az okos hütőszekrényből. Az okos otthon képes a személyes igényekhez alkalmazkodni, így amikor belépünk a szobába, a fények felkapcsolódnak, a kedvenc albumunkat játssza az iTunes, ha kilépünk a szobából, a fények lekapcsolódnak, a zene leáll, ami a villanyszámla összegének csökkenését eredményezi.

 

A biochippel mindez megvalósítható. Az okos otthonok tulajdonosainak nem kell a körülöttük lévő tárgyakkal foglalkozniuk, a chip révén a környezet automatikusan igazodna a szokásaikhoz.

 

8.  Jegyek egyesítése

 

Az elv ebben az esetben ugyanaz, mint a kedvezményes kártyáknál. Akármelyik közlekedési eszközt igénybe lehetne venni, vagy bármilyen koncertre be lehetne menni a biochip segítségével.

 

9.  Okostelefonok, laptopok és más eszközök lopás elleni védelme

 

Az egyik leglogikusabb felhasználási területe a biochipnek a lopás elleni védelem. Ha okostelefonja jelszóval védett, akkor a belépés után adatai elérhetőek. Ha a telefonját ellopták és a tettes kitalálta vagy már a kezdettől fogva tudta jelszavát, könnyedén hozzáférhet adataihoz. De ha a biochipes megoldással lennének védve az adatok, nem működne a telefon a tolvaj kezében.

 

10.  Veszélyek

 

A bőr alá ültetett biochip az élet számos területén könnyebbséget hoz majd, de az is igaz, hogy  ez a technológiai újítás a kiberbűnözők figyelmét is fel fogja kelteni. És sok egyéb kérdést is felvet a fenti eszmefutattás: mit takar a bionikus ember fogalma a nem túl távoli jövőben? Az egyre több területen alkalmazott robotok betartják-e majd a jogi előírásokat, valamint az erkölcsi és magatartási szabályainkat? Egy biztos, sok nyitott kérdés áll még előttünk.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05