10 éves a Canon az EOS 5D sorozat

forrás: Prím Online, 2015. május 28. 13:23

A Canon ma ünnepli az ikonikus EOS 5D sorozat 10. évfordulóját. A 2005. szeptemberében megjelent EOS 5D teljesen átformálta a digitális tükörreflexes gépek piacát azzal, hogy az első olyan amatőr DSLR gép volt, amely teljes méretű (35,8 x 23,9 mm-es) CMOS-érzékelőt tartalmazott. 

10 éves lett a Canon EOS 5D sorozat. A 2005 szeptemberében megjelent, versenyképes áron kínált készülék a lelkes fényképészek számára is elérhetővé tette a lenyűgöző képminőség és a hagyományosan csak a professzionális, 35 mm-es szenzorral felszerelt DSLR-ekben megtalálható kreatív fotós eszközök kihasználását, ami nagyban hozzájárult a full frame (teljes képmezős) gépek széles körű elterjedéséhez és sikeréhez.

 

2008 novemberében a Canon kiadta a sorozat második generációs modelljét, az EOS 5D Mark II-t, amely kitaposta az utat a mozgóképkészítés felé is. Ez a gép forradalmasította a Full HD videofelvételek készítését és hozzájárult ahhoz, hogy a DSLR-eszközök videorögzítő eszközökként is széles körben elfogadottá váljanak.

 

EOS 5D Mark III

Az EOS 5D Mark II alaposan felkavarta a mozgóképes és videoprodukciós ágazatot azzal, hogy a nagy érzékelős videokészítést versenyképes áron kínálta. Az ehhez kivételes képminőséget és fantasztikus mélységélesség-kezelést párosító kamera a Canon legkülönfélébb képkészítési szituációkra alkalmas cserélhető EF-objektívcsaládjának használatára is lehetőséget adott: ezekből akkoriban 64 féle modell létezett.

 

2012 márciusában mutatta be a Canon az elődeihez képest jelentősen továbbfejlesztett EOS 5D Mark III-at, amely mind az állóképek, mind a videók készítésénél többre volt képes elődjénél, valamint nagyobb autofókusz-pontossággal és gyorsabb sorozatfelvételi sebességgel rendelkezett. Az EOS 5D Mark III megjelenése óta óriási elismerést aratott a piacon, ráadásul a vállalat vezető DSLR-gépeinek egyikeként az EOS-sorozat folyamatos megújítását is maga után vonta.

 

EOS 5DS

A közelmúltban, 2015 februárjában jelent meg a Canon EOS 5DS és EOS 5DS R – amelyek ismét átformálták az EOS-rendszereket az ultramagas felbontású teljes képmezős DSLR-ek kategóriájának bevezetésével. A 35 mm-es érzékelők korlátait áttörő újfajta kamerák a full frame szenzorok között valaha látott legmagasabb felbontást, 50,6 megapixelt kínálnak.

 

Azzal, hogy a vállalat az EOS sorozatú digitális kamerák minden fontos alkatrészét maga gyártja, rendkívüli termékcsaládot teremtett. A fotósok szerteágazó igényeinek kielégítésére a Canon a jövőben is tovább erősíti EOS DSLR-választékát – amit a professzionális felhasználók és az egyszerű vásárlók is lelkesen támogatnak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05