Elérhető az Ubuntu legújabb operációs rendszere

forrás: Prím Online, 2015. április 27. 16:10

Az Ubuntu mögött álló cég, a Canonical bejelentette, elérhetővé teszi operációs rendszerének legújabb, 15.04-es kiadását. Az új verzió asztalra, kiszolgálóra, telefonra, felhőre, illetve „a dolgok internetjére” (IoT) szánt kiadással fog megjelenni. Az Ubuntu 15.04 a fejlesztők kedvelt platformja, ugyanis konvergens átjárást kínál az egyes eszközök között.

Asztali kiadás


Az új kiadás a szabad irodai szoftvercsomag, a LibreOffice legújabb 4.4-es kiadásával érkezik. Számos új funkció és teljesítménybeli javulás tapasztalható az előző kiadáshoz képest. Ettől a verziótól kezdve lehetőség van digitálisan aláírt PDF-be exportálni dokumentumainkat, vagy csatlakozni a Sharepointhoz, illetve a OneDrive-hoz. Néhány további újdonság:


●    Statisztikai funkciók a Calc táblázatkezelő, illetve jelszóval védett dokumentumok az Impress bemutatókészítő alkalmazásnál
●    Továbbfejlesztett OpenGL támogatás
●    A diák közötti átmenetek támogatása Draw, illetve Impress alatt

Az Ubuntu a Linux fejlesztők kedvenc rendszere, erre jó példa a nemrég új kiadással jelentkező Dell XPS 13 fejlesztői notebook, mely előretelepített Ubuntuval érkezik. Az operációs rendszer ezen verziója új eszközöket vezet be a felhőre, illetve az IoT-re történő fejlesztéshez, valamint az asztali kiadást is sokkal kiforrottabbá teszi, ezáltal növelve a munka hatékonyságát, köszönhetően az integrált menüknek és a kezelést megkönnyítő fejlesztéseknek.

 



2008 óta több mint 40 millió számítógépet adtak el Ubuntuval előretelepítve világszerte, és ez a szám rohamosan emelkedik, ezzel egyre népszerűbbé, és a világ egyik legkönnyebben használható, megbízható operációs rendszerévé téve azt. Az Ubuntuval érkező eszközök egyre népszerűbbek az olyan régiókban, mint Európa, a Közel-Kelet, Afrika, India, Dél-Kelet Ázsia és Latin-Amerika, de nyugatabbra is szívesen választják olyan hihetetlen felső kategóriás fejlesztői gépekhez, mint az NVidia DevBox.

A kiadás újdonságai közül az egyik leginkább említésre méltó, az, hogy a fejlesztőknek szinte azonnali hozzáférést biztosít a legizgalmasabb, leginnovatívabb felhő-, mobil- és internetes fejlesztést megkönnyítő szoftverekhez.

Az Ubuntu Make névre hallgató fejlesztői eszköztár lehetőséget nyújt a fejlesztőknek mobil-, webalkalmazások és játékok fejlesztésére, a több mint 14 újonnan támogatott platformnak köszönhetően. Ezek közül néhány:

●    A legfrissebb Android NDK és Android Studio
●    Egyéb új IDE-k: IDEA (ultimate és közösségi kiadások), pycharm (professzionális, oktatási és közösségi kiadások), webstorm, rubymine, phpstorm és eclipse
●    Firefox fejlesztői kiadás
●    Stencyl játékfejlesztői platform

Dolgok Internetje: Snappy Ubuntu Core


A „Snappy” névre keresztelt változat a legkisebb és legbiztonságosabb kiadása az Ubuntunak. Ez egy szuper könnyű, tranzakciókezelés segítségével frissíthető változat, amely tökéletesen kielégíti a szakemberek, illetve az aktív és egyre növekvő Ubuntu fejlesztői közösség igényeit, a felhőalapú tárolóknál, és a csatlakoztatott okos-eszközöknél elvárt funkciókkal. A változat segítségével működtethetők drónok, robotok, hálózati kapcsolók, mobil bázisállomások, ipari átjárók és még sok más IoT eszköz.

A Snappy Ubuntu Core első stabil kiadása az Ubuntu 15.04-gyel egyszerre mutatkozik be. Ez a kiadás támogatja a 64 bites Intel-alapú, illetve az ARM HF architektúrákat.

 



Ubuntu telefon


Az Ubuntu 15.04 lesz az Ubuntu telefonokra szánt változatának következő kiadásának alapja, mely a jelenleg is kapható bq Aquaris E4.5, illetve az idővel árusítandó Meizu MX4 eszközökhöz fog érkezni. A legújabb frissítés a következő hetekben válik elérhetővé a telefon-tulajdonosoknak OTA (Over-the-Air) frissítés formájában. A Canonical elkötelezett a mobil szegmens felé, azon dolgozik, hogy kiterjessze biztonságos, naprakész rendszerét a mobileszközökre is.

Letöltés


Az Ubuntu 15.04 letölthető lesz a hivatalos (ubuntu.com/download), illetve a magyar közösségi (ubuntu.hu/letoltes) oldalról.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05