A Kaspersky sebezhetőségre bukkant az OS X és iOS rendszerekben

forrás: Prím Online, 2015. április 25. 10:31

A Kaspersky Lab szakértői felfedeztek egy sebezhetőséget a Darwin rendszermagjában – amely az OS X és az iOS operációs rendszernek is nyílt forráskódú alkotóeleme. 

Új sebezhetőséget találtak a Kaspersky szakértői. A "Darwin Nuke" névre hallgató sebezhetőség miatt az OS X 10.10 és az iOS 8 rendszerű eszközök ki vannak téve a távolról irányított DoS támadásoknak, amelyek a felhasználó készülékében is kárt tehetnek, valamint hatással lehetnek bármely olyan vállalati hálózatra is, amelyhez már korábban csatlakozott az eszköz. Érdemes frissíteni OS X 10.10.3 és iOS 8.3 verzióra, amelyek többé már nem tartalmazzák ezt a sebezhetőséget.

 

A Kaspersky Lab sebezhetőségi elemzéséből kiderült, hogy azokat az eszközöket fenyegeti a veszély, amelyek 64 bites processzorral és iOS 8 rendszerrel rendelkeznek, ezek pedig az iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2, és iPad mini 3.

 

A sebezhetőséget kihasználva a támadók a távolból DoS támadást kezdeményezhetnek az OS X 10.10 vagy iOS 8 rendszerű eszközökön, és egy hibás hálózati csomagot küldhetnek a célpontnak. Amint a készülék feldolgozza a hibás hálózati csomagot, a rendszer összeomlik. A Kaspersky Lab kutatói felismerték, hogy a rendszer csak akkor omlik össze, ha az IP csomag a következő feltételeknek felel meg:

 

- Az IP header mérete 60 bájt

- Az IP payload mérete 65 bájt vagy annál kevesebb

- Az IP beállítások hibásak (rossz méret, osztály stb.)

 

Anton Ivanov, a Kaspersky Lab vezető víruselemzője szerint első látásra elég nehéz kihasználni ezt a sebezhetőséget, hiszen a támadóknak olyan feltételekkel kell szembenéziük, amelyek nem magától értetődőek. De a kitartó kiberbűnözők képesek rá, hogy tönkretegyék az eszközöket, vagy akár a vállalati hálózatokra is hatással lehetnek. A routerek és tűzfalak általában elutasítják a hibás csomagokat, de azt észleltük, hogy akad a hibás IP opcióknak néhány olyan kombinációja, amely képes átjutni a routereken is. Szeretnénk figyelmeztetni minden OS X 10.10 és iOS 8 felhasználót, hogy frissítse a készülékét az OS X 10.10.3 és iOS 8.3 rendszerre.


A Kaspersky Lab termékei a Network Attack Blocker technológia segítségével megóvják az OS X-et a "Darwin Nuke" sebezhetőségtől. Ezt a veszélyt a Kaspersky Internet Security for Mac 15.0, DoS.OSX.Yosemite.ICMP.Error.exploit. néven azonosítja.

 

A Kaspersky Lab tanácsai a Mac eszközök biztonságának megerősítésére:

 

1. Mindig futtassuk le a szoftverfrissítést és javításokat, amint azok elérhetővé válnak.

2. Használjunk jelszókezelőt az adathalász támadások elkerülésére.

3. Telepítsünk megfelelő biztonsági megoldást.

 

Ha többet szeretnétek megtudni a Mac rendszert érintő veszélyekről látogassatok el Eugene Kaspersky hivatalos blogjára.

 

Kép: techworm.net, toptechnews.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15