Minden, amit tudni lehet az LTE-ről

forrás: Prím Online, 2015. március 2. 08:36

3G, 4G, LTE, 3GPP, ITU – ezek a mobilozóknak kulcsszavak lettek. De mit jelentenek pontosan a példátlan sebességről, az állandó internetelérésről és az egyszerű hozzáférésről szóló ígéretek?

A következő generációs rendszerek kiépítésével a mobilhasználók egyre inkább átállnak a 3G-rendszerekről a 4G-re. A 4G LTE technológia sokkal gyorsabb, és manapság már milliók használják. Az LTE Advanced technológia erre alapozva sokkal tökéletesebb felhasználói élményt nyújt a multimédiás alkalmazások, a valós idejű játékok és számos egyéb alkalmazás tekintetében.

 


Mit takar az LTE Advanced technológia?

 

Az LTE Advanced egy következő generációs mobiltechnológia, melyet a 3GPP szabványosító szervezet (Third Generation Partnership Project) az LTE technológia továbbfejlesztéseként hozott létre. A jelenlegi LTE-hálózatok, melyeket 2009-ben vezettek be, több szempontból is jóval fejlettebbek a3G technológiánál, például adatátviteli sebesség tekintetében. Az LTE Advanced a 4G-hálózat következő evolúciós lépését jelenti.

 

Az LTE Advanced technológia számos jelentős újítást kínál az LTE-hez képest. Elsősorban az adatátviteli sebesség nőtt, ami a jelenlegi LTE technológiának akár a tízszerese is lehet. Az eszközök és az adótornyok közötti kapcsolat is sokkal zökkenőmentesebb, aminek következtében a toronytól való távolság sem befolyásolja a lefedettséget. Az LTE Advanced ezenkívül képes nagyobb mennyiségű adatot kezelni szűkebb frekvenciatartományban. Összességében az LTE Advanced technológia nagyobb hálózati kapacitást, stabilabb kapcsolatot és gyorsabb, illetve olcsóbb adatátvitelt nyújt a felhasználóknak.

 

Az LTE Advanced technológia újdonságai:



• Carrier Aggregation/vivő aggregáció


A mobilhálózatok sok esetben töredezett, a teljes frekvenciatartomány különböző részein található frekvenciákat használnak. Ez korábban jól működött, de ahhoz, hogy a korszerű LTE-hálózatok még gyorsabbak legyenek, nagyobb, egybefüggő frekvencia blokkokra van szükség. Minél szélesebb a frekvenciasáv, annál magasabb adatátviteli sebesség érhető el. Az LTE Advanced technológia ezt a magasabb adatátviteli sebességet és kapacitást azáltal képes biztosítani, hogy kisebb frekvenciatartományokat összeköt egyetlen egésszé. Ebből az is következik, hogy az LTE Advanced technológia a jelenlegi LTE technológiánál sokkal gyorsabb.

 

• Multiple Input Multiple Output (MIMO)


Az LTE Advanced technológia lehetővé teszi, hogy az eszközök kétszer annyi antennát használjanak (mind a mobileszköz, mind az adótorony esetében), nagyobb adatátviteli sebességet érve el ezzel. Emellett így egyszerre több felhasználó veheti igénybe az adott frekvenciatartományt. A MIMO egyúttal az energiafogyasztás emelkedése nélkül növeli mindkét irányba (uplink, downlink) a kapacitást.

 

• Önszabályozás és hibaelhárítás


Ha a rendszer meghibásodik vagy megnő az adatmennyiség, az LTE Advanced hálózat automatikusan igazodik az elérhető hálózati erőforrásokhoz.

 

• Összehangolt multipontok


Lehetővé válik, hogy az eszközök párhuzamosan több adótoronyhoz kapcsolódhassanak, illetve adatokat vigyenek át: ez hozzájárul az erősebb jelekhez és a gyorsabb adatátvitelhez. Korábban a mobileszközök egyszerre csak egy toronyhoz tudtak kapcsolódni, így ha csak egy torony volt a közelben, akadozó és lassabb volt az adatátvitel.

Az LTE Advanced technológia jelentősége

 

A mobilozók mind több nagy adatátviteli sebességet igénylő szolgáltatást, például videostreaming alkalmazásokat használnak. A jövőben új és futurisztikus szolgáltatások is megjelenhetnek a piacon: ilyenek lehetnek például a telemedicina, virtuális valóság, távoli jelenlét és egyéb jövőbe mutató megoldások. Az LTE Advanced technológia anélkül szolgálja ki az ügyfelek adatigényeit a jelenleg rendelkezésre álló kapacitás mellett, hogy a mobilszolgáltatóknak új hálózati infrastruktúrát kellene kiépíteniük.

Kulcsszavak: LTE mobil szélessáv

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05