A gyakori adatvesztés veszélye

forrás: Prím Online, 2015. január 31. 09:41

A Kaspersky Lab és a B2B International vezette Globális vállalati IT-biztonsági kockázatok 2014-ben című felméréséből kiderült, hogy a megkérdezett európai vállalatok 21 százaléka veszített már el fontos üzleti adatot belső IT-fenyegetés miatt az elmúlt 12 hónap során.

Azóta, hogy 2011-ben a Kaspersky Lab elkezdte nyomon követni a vállalati eseteket, először fordult elő, hogy a dolgozók véletlen adatmegosztása több veszteséggel járt, mint a szoftverek biztonsági rései. Ez a kétféle adatvesztés fordult elő leggyakrabban az energetikai és közüzemi, illetve a telekommunikációs szektor szereplői között.

A globális kutatás alapján azonban elsősorban még mindig a szoftverek biztonsági rései képviselik a legnagyobb veszélyt a vállalatokon belül. A megkérdezett európai cégek 32 százaléka számolt be ilyen veszélyekről a vállalat felmérése során. A bejelentések gyakorisága szerint a második és harmadik helyre az elveszített vagy ellopott mobileszközök okozta károk, és a dolgozók véletlen adatkiszivárogtatásai kerültek 29, illetve 21 százalékkal.



Ezek a számok azt feltételezhetik, hogy bár a cégek lassacskán kiküszöbölik a biztonsági réseket, az adatvesztés mértéke más területeken növekszik. Az említetteken kívül az alkalmazottak szándékos adatkiszivárogtatása vagy egy külső szolgáltató biztonsági hibájából fakadó kár is a vállalat belső veszélyforrásai közé tartozik.

A belső veszélyeket vizsgáló kutatás egyik legriasztóbb felismerése az volt, hogy az infrastruktúrában milyen nagy gyakorisággal fordulnak elő ilyen esetek. Például a telekommunikációs szektor vállalatainak válaszadói 42 százalékkal messze a legnagyobb arányban számoltak be a dolgozói óvatlanságokból eredő adatszivárgásról vagy adatmegosztásról. Az energetikai és közüzemi szektor érte el a második legmagasabb arányt (33 százalék), az ipari és gyártó szektor, szintén igen magas eredménnyel, 31 százalékkal lett a harmadik. Biztonsági résekből adódó adatszivárgást nagy arányban észleltek a következő szektorok szereplői is: az energetikai és közüzemi vállalatoknak 40, a logisztikai szektor vállalatainak 36, és a telekommunikációs és gyártó szektor vállalatainak 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szembesült ilyenfajta biztonsági problémával.

 

Kép: mymagicmix.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05