Röntgennel olvashatóak Herculaneum papirusztekercsei

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 27. 11:40

Tudósok egy új röntgeneljárás segítségével először tudtak beleolvasni egy kétezer éves papirusztekercsbe, amelyet a Vezúv első századi kitörése következtében vulkáni hamuval betemetett Herculaneum városában találtak.

A tekercs egyike annak a több száz hasonló papirusznak, amelyeket egy fényűző palota könyvtárának romjai között találtak meg Herculaneumban a 18. század első felében. A város Pompejivel együtt egyike volt azoknak a Nápolyi-öbölben fekvő településeknek, amelyeket a Vezúv kitörése elpusztított Kr. u. 79-ben. Az 1750-es években ugyan sok tekercs tartalmát megfejtették, voltak azonban olyanok, amelyek olyannyira megsérültek a természeti katasztrófában, hogy a kigöngyölítésük azonnali elporladásukkal járt volna.

"A papiruszokat teljesen elborította a parázsló, forró vulkáni anyag" - mondta Vito Mocella, egy nápolyi mikroelektronikai intézet elméleti tudósa, a Nature Communications folyóiratban ismertetett kutatás vezetője. A korábbi kísérletek a sérült papiruszok tartalmának elolvasásra azért voltak sikertelenek, mert az ókorban faszén és ragasztó keverékéből készült tintával írtak, amely gyakorlatilag elkülöníthetetlen a megégett papirusz anyagától.

Mocella és kutatótársai ezért a fáziskontraszt tomográfia néven ismert röntgeneljárással tettek kísérletet, amelyet eddig fosszíliák sérülésmentes vizsgálatára használtak. Az eljárás képes kimutatni a finom különbségeket abban, ahogyan a röntgensugarak különböző anyagokon - jelen esetben a tintán és a papiruszon - áthaladnak.

 



A francia Grenoble városban található Európai Szinkrotron Sugárzási Központban a kutatók az eljárás segítségével sikeresen olvastak ki több betűt is a vizsgált tekercsből. "A célunk az volt, hogy megmutassuk: az eljárás alkalmas az írás vizsgálatára" - emelte ki Mocella.

A kutatók a következő lépésben összehasonlították a vizsgált tekercs kézírását több más szövegével is, és arra a következtetésre jutottak, hogy a szöveg bizonyára Philodémosz epikureus költő és filozófus munkája, aki nagyjából a vulkánkitörés előtt száz évvel halt meg Herculaneumban. Mocella elmondása szerint a következő kihívás a laboratóriumi eljárás automatizálása lesz, amely további 700 Nápolyban tárolt, elszenesedett tekercs kibetűzéséhez is hozzásegíthet.

A herculaneumi szövegeket vizsgáló kutatók szerint az új eljárás valódi áttörést hozhat az ókori filozófiai gondolatok megismerésének terén. "Ez egy olyan, epikureus szövegeket tartalmazó filozófiai könyvtár, amely abból az időből származik, amikor ez a filozófia a legfontosabb klasszikus szerzőkre, köztük Vergiliusra, Horatiusra és Ciceróra gyakorolt hatást" - mondta el Jürgen Hammerstaedt, a Kölni Egyetem görög és latin professzora.

A tudós szerint ugyan az új eljárás sem teszi még lehetővé, hogy virtuálisan kitekerhetőek legyenek a tekercsek - ehhez szükség lenne egy olyan digitális módszerre is, amelynek segítségével elhatárolhatók lennének a papirusz egyes rétegei - de a herculaneumi tekercsekkel foglalkozó tudományos munkafolyamat elmúlt 260 évében az idei mindenképpen rendkívüli évnek számít.
Fotó: AFP

Kulcsszavak: tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05