Új fenyegetések az APT világában

MTI Sajtóadatbank, 2014. december 19. 12:19

Előrejelzéseket adott 2015-re a GReAT a világ legnagyobb állandó fejlett fenyegetéseiről: az APT kampányokról, a RedOctoberről, a Flame-ről, a NetTravelerről, a Miniduke-ról, az Epic Turlá-ról, a Careto/Maskről és másokról.

Miután a szakértői csapat tüzetesen megvizsgálta a kibertámadásokért világszerte felelős több mint 60 szereplőt, összeállított egy listát az APT-világ (APT=advanced persistent threats, azaz fejlett állandó fenyegetések) legjelentősebb új fejleményeiről. Ezek az alábbiak.

A nagyobb APT-csoportok több részre bomlása.
A kisebb méretű szereplők számának növekedése nagy valószínűséggel oda vezet, hogy több vállalatot ér majd támadás, ráadásul nagyobb számban és több forrásból.

APT-stílusú támadások megjelenése a kiberbűnözésben.
Vége azoknak az időknek, amikor a kiberbűnözői csoportok kizárólag a végfelhasználók megsarcolására fókuszáltak. A bűnözők immár közvetlenül a bankokat támadják, mivel nagy summák ott találhatók, és ilyen összetett támadásokhoz APT-technikákat használnak.

Vállalatvezetők elleni támadások szállodai hálózatokon keresztül.
A szállodák világszerte kiválóan alkalmasak a fontos személyek elleni támadások kivitelezésére. A Darkhotel-csoport az egyik olyan APT-szereplő, amely arról ismert, hogy megtámadott bizonyos vendégeket szállodai tartózkodásuk során.

Továbbfejlesztett elfedési technikák.
Egyre több APT-csoport aggódik a lelepleződés miatt és foganatosít fejlettebb óvintézkedéseket, hogy ne fedezzék fel tevékenységét.

 



Új adatkinyerési módszerek.
Az előrejelzések szerint 2015-ben egyre több csoport használ majd felhőszolgáltatásokat adatkinyerésre (adatok jogosulatlan átvitelére egy számítógépről), hogy a tevékenységet nehezebb legyen észlelni.

Hamis zászlók használata.
Az APT-csoportok várhatóan kihasználják a feltételezett támadók megnevezésére és megszégyenítésére irányuló szándékot a hatóságok részéről oly módon, hogy hamis zászlók alatt hajtják végre műveleteiket (vagyis hogy olyan hatást keltsen, a támadás mögött egy másik csoport áll).

Ha 2014-et a "kifinomult" jelzővel illettük, akkor 2015-re a "ravasz" szó illik a legjobban. Véleményünk szerint az APT-csoportok jövőre jobban fognak rejtőzködni, hogy elkerüljék a lelepleződést. Már idén is azt tapasztaltuk, hogy az APT-szereplők egyre több nulladik napi sérülékenységet és új típusú rejtőzködési technikákat használnak. Ezek ismeretében számos új védekezési mechanizmust dolgoztunk ki és állítottunk üzembe felhasználóink számára - mondta Costin Raiu, a GReAT igazgatója.

Forrás: hirado.hu

Kulcsszavak: security hacker

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50