Washington: Észak-Korea áll a Sony elleni hackertámadás mögött

MTI Sajtóadatbank, 2014. december 18. 10:12

Észak-Korea áll a Sony Pictures elleni kibertámadás mögött: a kommunista rezsim által támogatott hackerek törték fel a stúdió rendszerét, és hoztak nyilvánosságra bizalmas dokumentumokat - jelentette amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a CNN hírtelevízió.

Az erről szóló hír nyilvánosságra kerülése előtt néhány órával és a hackerektől érkezett fenyegetések hatására a Sony szerdán végleg lefújta a The Interview című filmjének december 25-re tervezett premierjét. A vígjáték - amely arról szól, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) beszervez két újságírót Kim Dzsong Un phenjani diktátor megölésére - egyelőre dobozban marad, a cég szóvivőjének tájékoztatása szerint egyelőre semmilyen formában sem tervezik bemutatni. A Variety című filmes szaklap úgy tudja, soha nem is akarják vetíteni.

A kiszivárgott hírekre reagálva a Fehér Ház annyit közölt, hogy a vizsgálatot a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezeti. Részleteket a megfelelő időben hoznak nyilvánosságra.

Miután a stúdió bejelentette, hogy a mozikat ért fenyegetés miatt nem fogják vetíteni a filmet, Barack Obama elnök azt mondta, a kormány komolyan veszi a Sony Pictures elleni támadást, és figyelmeztetni fogja a közvéleményt, ha "komoly és hiteles" fenyegetésről szereznek tudomást. Addig is azt javasolja, hogy az emberek nyugodtan járjanak moziba.

A múlt havi hackertámadást szakértők példa nélkülinek nevezték. Avivah Litan, a Gartner cég kiberbiztonsági elemzője azt mondta, amerikai cégnek ekkora kárt még nem okoztak internetes kalózok.

Hírügynökségi jelentések szerint az amerikai kormányzaton belül az elmúlt napokban vita alakult ki arról, hogy mikor és milyen formában hozzák nyilvánosságra a vizsgálat megállapításait, ugyanis felmerül az a nehezen megválaszolható kérdés, hogy az Egyesült Államok milyen választ adjon egy másik kormány ilyen agresszív cselekedetére. Információk szerint az amerikai hatóságok további bizonyítékokat gyűjtenek, és tisztább képet igyekeznek nyerni arról, hogy ki és hogyan rendelte el a támadást.

A nyomozók gyanúja szerint a Sony Pictures rendszerét az észak-koreai kormány által támogatott hackercsoport, a Unit 121 törte fel bosszúból a Phenjant sértő filmért. A kalózokat korábban dél-koreai célpontok elleni támadásokkal hozták kapcsolatba.

Az Egyesült Államok ritkán tesz felelőssé nyíltan más országokat amerikai célpontok elleni kiberakciókért, még akkor is, ha erős a gyanújuk. Amennyiben Washington mégis nyilvánosan megvádolná Észak-Koreát, tisztségviselők szerint valamiféleképpen válaszolnia kellene a támadásra. Ezek az intézkedések azonban nagy valószínűséggel elégtelenek lennének, tekintve, hogy a phenjani rezsimet már így is büntetőintézkedések sújtják, és az ország elszigetelt. Az amerikai lépések minden bizonnyal Japánt - ahol a stúdió anyavállalata, a Sony működik - hoznák nehéz helyzetbe. Tokió ugyanis nem kerülheti meg, hogy foglalkozzon Észak-Koreával, közeli szomszédjával.

Kulcsszavak: Sony security hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09