Gyors netet kapnak a magyar internetezők

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 28. 12:14

Magyarországon a felhasználók átlagosan havi 5300 forintot fizetnek a szélessávú internetért. Ez az árszint a szolgáltatók által kínált internetcsomagok díjainak átlaga alá esik, tehát a többség az átlagosnál olcsóbb csomagokra fizet elő.

Ezért az árért azonban már viszonylag nagy letöltési sebességű internetet lehet vásárolni – mutat rá az Internetet.hu távközlési ár-összehasonlító portál. Az összeg önmagában alacsonynak számít Európában, az egy főre jutó GDP arányában azonban hazánk kisebb lemaradásban van. Az ország jóléti szintjéhez mért internetdíj tekintetében a világ 64 vizsgált országa között Magyarország a 25. helyen áll, megelőzve Lengyelországot és Romániát, de lemaradva Szlovákiától és Csehországtól.

Egy felhasználónak átlagosan csaknem havi 5300 forintba kerül a szélessávú internet, a globális piacvezető internetsebesség-tesztelő cég, az Ookla mérései alapján. Bár ez az összeg Európában alacsonynak számít, az egy főre jutó GDP-vel súlyozott érték tekintetében drágább Észak-, Nyugat-, illetve Közép-Európa legtöbb országához képest. A lista első három helyezettje Luxemburg, a szomszédos Ausztria és Dánia, ahol közel háromszor, másfélszer, illetve kétszer többet fizetnek a felhasználók a szélessávú internetért.

30 internetszolgáltató 300 csomagját figyelembe véve kiszámolták, hogy Magyarországon átlagosan 6000 forintba kerül egy szélessávú internetcsomag, amelyet összevetve a felmérés adataival az következik, hogy a felhasználók többsége az átlagosnál olcsóbb csomagokra fizet elő. Solt Ádám távközlési szakértője szerint ma Magyarországon havi 5300 forintból már akár egy 200 Mbit/s letöltési sebességű kábelinternet-csomagot is lehet vásárolni, ami kimagaslóan jó ár/érték aránynak számít, de már egy 10 GB adatforgalmat magában foglaló mobilinternet-csomaghoz is hozzá tudunk jutni. Szóval ha hazai viszonylatban még drágának is tűnik ez az összeg, cserébe a felhasználók gyors hálózatokat kapnak, Magyarországon átlagosan több mint 32 Mbit/s-ot. A legjobb ár/érték arány megtalálása érdekében viszont minden felhasználónak érdemes összevetnie a lakókörnyezetében elérhető csomagokat.

A sebességhez viszonyított ár tekintetében az Ookla mérései szerint Magyarország a 8. helyet foglalja el a 64 vizsgált ország közül. A szélessávú internet havi költségének mediánját tekintve a magyar internetezők közel 300 forintot költenek egy Mbit/s-ért.

A hazai szolgáltatók által kínált internetcsomagok átlagos letöltési sebessége 23 Mbit/s. Ebből következik, hogy az Ookla által mért 32 Mbit/s átlagos letöltési sebességgel a felhasználók jelentős része magyar viszonylatban átlagon felüli sebességgel internetezik, miközben az átlagár alatti csomagokra fizet elő.

 

hirado.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05