Mennyit nyernek a kiberbűnözők a felhasználókon?

forrás: Prím Online, 2014. november 28. 09:12

A Kaspersky Lab szerint a kiberbűnözők 20-szor akkora nyereséget sepernek be, mint amennyibe támadásaik kerülnek. Kutatásuk a leggyakrabban használt hackereszközök árát hasonlította össze a sikeres rosszindulatú műveletek során megszerezhető pénzösszegekkel.

Alexander Gostev, a Kaspersky Lab vezető biztonsági szakértője úgy véli, egyáltalán nem okoz nehézséget a rosszindulatú programok megvásárlása. Ezek megtalálhatók a különféle hacker fórumokon, és viszonylagos olcsóságuk vonzóvá teszik őket. Az ezt az utat követő kiberbűnözőknek semmilyen szakértelemre sincs szükségük: egy meghatározott áron olyan azonnal használható csomaghoz jutnak, amellyel tetszés szerint indíthatnak támadásokat.  

 

Emiatt a felhasználóknak különösen gondosnak kell lenniük, hogy elkerüljék pénzük vagy adataik elvesztését. Erre a feladatra specializált megoldással kell megvédeniük eszközeiket, mint például a Kaspersky Internet Security – Multi-Device, mely mobileszközökre is elérhető. Az androidos verzióról készült tesztet itt olvashatjátok.

 

Például egy népszerű közösségi hálózat weboldalát utánzó adathalász oldal létrehozása és a forgalmat ide irányító spamterjesztő projekt elindítása jelenleg átlagosan 150 dollárba kerül. Ha a kiberbűnözőknek sikerül 100 embert rászedniük, akár 10,000 dollárt is kereshetnek a megszerzett bizalmas adatok eladásával. Az áldozatok pedig értékes kapcsolati információkat, valamint személyes fényképeket és üzeneteket vesztenek el.

 

Egy mobil trójai sokkal drágább: jelenleg átlagosan 1000 dollárba kerül a malware megvásárlása és terjesztése, de természetesen a haszon is sokkal nagyobb. Egy okostelefon blokkolásának feloldásáért a támadók 10-200 dollár közötti összeget szoktak kérni, ami azt jelenti, hogy 100 potenciális áldozat akár 20,000 dollárt is hozhat a konyhára.

 

Ugyanekkora összeget lehet kasszírozni egy titkosítást végző zsaroló program (ransomware) bevetésével, de ez kétszer akkora – 2000 dollár körüli – „kezdeti befektetést” igényel. Az áldozatok veszteségei is nagyobbak lesznek, mivel az titkosítás feloldásáért kért váltságdíj minimális összege általában 100 dollár.

 

Az igazán nagy zsákmányra áhítozó csalók banki trójaiakat használnak, amelyekkel közvetlenül szerezhetnek pénzt. Miután 3000 dollár összeget költöttek a malware-re, a kihasználó kódra és a terjesztést végző spamküldő projektre, akár 72,000 dollárt is összegereblyézhetnek. Ugyanakkor minden áldozatuk egyenként átlagosan 722 dollárt veszít. 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50