Magyar lányok versenyeznek a világ vezető robotika versenyén

forrás: Prím Online, 2014. november 21. 13:41

Egy nyolc lányból álló magyar csapat a világ egyik legismertebb robotika versenyében méretteti meg magát. A Dealogic Hungary támogatásával, a Skool pártfogásával és a Codie szakmai vezetésével induló Robogirls a First LEGO League idei sorozatában egyedüli lánycsapatként képviseli hazánkat. A regionális döntő november 22-én lesz Debrecenben.

A technológia, a tudomány és az informatika világával nem lehet elég korán elkezdeni az ismerkedést. Tény, hogy minél előbb találkoznak a gyermekek a legújabb innovációkkal, annál nyitottabbak és befogadóbbak lesznek a jövőt meghatározó informatikai iparág iránt. Ez a felismerés hívta életre több mint egy évtizede a First LEGO League (FLL) nemzetközi versenyt, amit azzal a szándékkal szerveznek meg évről-évre, hogy a 10 és 16 év közötti fiatalok játékos formában tegyék próbára kreatív képességeiket az IT területén.

 

A nemzetközi megméretetés során több mint hetven országban, közel 230 ezer gyerek több fős csapatokban dolgozik azon, hogy az előre megadott szempontnak megfelelő, teljesen automatikusan működő robotot tervezzenek, programozzanak és élesben teszteljenek. Másrészt egy kutatási feladatot is meg kell oldaniuk a csapatoknak. Idén a jövő osztályterme és a tanulás jövője téma kapcsán dolgozhatnak ki gyakorlatba átültethető javaslatokat.
 

 

Magyarországot ebben az évben többek közt a Robogirls elnevezésű formáció képviseli az FLL-en. A november 22-ei regionális debreceni döntőre készülő nyolcfős csapat csak lányokból áll. Augusztus óta folyamatosan, heti négy órában tréningezik magukat a megméretetésre. A csapat szakmai munkáját a fiatal lányok informatikai képzésének támogatását zászlajára tűző Skool menedzseli, a Codie (korábban Robophone) szakmai vezetésével. A részvétel pénzügyi hátterét a Dealogic Hungary biztosítja, amely a világ egyik vezető pénzügyi technológiai szolgáltatásokat kínáló cége.

 

A két cég együttműködése hosszabb távra tekint vissza. A Dealogic már korábban is bekapcsolódott a Skool programjaiba. A budapesti központjukban idén nyáron nagysikerű workshopot tartottak lányoknak, akik a cég szakemberei segítségével sajátíthattak el programozói ismereteket.

 

„Az igazi siker az, hogy a résztvevők közül többen is visszajelezték, hogy a program során szerzett tapasztalataik alapján szívesen tanulnának tovább IT területen. A Robogirls csapatában több olyan lány is van, akik részt vettek a nyári táborunkban, és folytatni akarták a robotika tanulmányaikat.” – hangsúlyozta Koleszár Szilvi, a Skool egyik alapítója. A Dealogic Hungary részéről a jövőben is látnak lehetőséget a hasonló programokban, mert hisznek abban, hogy az többek között az ilyen típusú kezdeményezések teszik lehetővé a gyerekek számára, hogy csatlakozzanak a gyorsan változó informatikai iparág cseppet sem könnyen követhető világához.

 

 

Képek: madeinlimburg.be, hedskole.dk

 

Kulcsszavak: IT robot robotika verseny magyar

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09