Rettegnek a felhasználók, hogy webkamerájukon keresztül kémkednek utánuk

forrás: Prím Online, 2014. október 23. 14:48

A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése szerint a felhasználók 21  százaléka letakarja a webkameráját, attól tartva, hogy a számítógépén keresztül kiberkémek figyelhetik meg. Bizonyos országokban ez az arány még magasabb: a kínai válaszadók 40 százaléka használja ezt a módszert, hogy megakadályozza a kémkedést. A félelem valóban nem alaptalan, hiszen a webkamerák egyre gyakrabban válnak a kiberbűnözők eszközeivé.

A kutatás kimutatta, hogy a felhasználók közel egynegyede egyáltalán nincs tisztában  azzal, hogy megfigyelhető a webkameráján keresztül. Csupán a válaszadók 24 százaléka van teljesen tudatában a veszélynek, és vallja be, hogy nyugtalanítja a támadás lehetősége. Fontos megjegyezni, hogy a hekkerek célpontjában nem csak és kizárólag közszereplők állhatnak, bárki lehet potenciális áldozat.
 

A webkamerák feltörésének különböző okai lehetnek. Először is, a kiberbűnözők vállalati titkok megszerzésére, vagy  pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésre használhatják a módszert. Néha az óvatlan  felhasználók még inkább megkönnyítik a dolgukat: például tízből egy válaszadó elismerte, hogy  bejelentkezési adatait egy papírfecnin tartja a számítógép mellett. A modern webkamerákkal ezek az információk könnyen ellophatók. 
 

Másodsorban, a csalók kompromittáló képeket készíthetnek a gyanútlan áldozatukról. Ezekkel zsarolhatnak, vagy egyszerűen csak szórakozhatnak az áldozat bosszantásával. Például, 2014 májusában az Europol felfedezett egy fejlesztőkből, terjesztőkből és felhasználókból álló hálózatot, amelynek rosszindulatú programjait webkamerás kémkedésre is lehet használni. A nyomozás egy holland hekker letartóztatásával kezdődött, aki 2000 nő számítógépét fertőzte meg annak reményében, hogy így intim fotókhoz juthat.
 

Ezen háttérinformációk ismeretében nem meglepő, hogy ötből egy felhasználó letakarja a webkameráját. De ez a probléma nem csak a számítógépeket érintheti. A felmérés szerint a felhasználók egy jelentős része (5 százaléka) lefedi a kamerát a mobilkészülékén is. Sajnos a kérdőív nem tért ki rá, hogy ezek a válaszadók mindkét kamerát letakarják-e, vagy csak az elülsőt.
 

Ugyanakkor az optika leragasztása nem éppen a védekezés leghatékonyabb módja. Bár átmenetileg megakadályozza a vizuális megfigyelést, de nem semlegesíti a beépített kamera mikrofonját, és nem előzi meg azt sem, hogy ellopják a képeket, amikor a felhasználók bekapcsolják a kamerát. Számos biztonsági szoftver nyújt védelmet azon rosszindulatú programok ellen is, amelyek a webkamerán keresztül kémkednek. Azonban a védelem nem működik akkor, ha a program alapvetően nem rosszindulatú (például csak a képet továbbítja), vagy ha a támadó legális szoftvert használ erre a célra.
 

Annak érdekében, hogy a felhasználók mindig tudatában legyenek annak, hogy  mely alkalmazások és folyamatok látnak a webkamerájukon keresztül, és ne kelljen a magánéletüket ragasztószalaggal védeniük, a Kaspersky Lab kifejlesztett egy speciális Webcam Protection modult, amelyet beépített a Kaspersky Internet Security – Multi-Device 2015-be. Ez a megoldás folyamatosan ellenőrzi a hozzáférést mind a beépített, mind a csatolt kamerákhoz, és tájékoztatja a felhasználót, ha bármilyen hozzáférési kísérletet észlel. A felhasználók eldönthetik, hogy engedélyezik-e az adott programnak, hogy  továbbítsa a videót, vagy sem. Lehetővé teszi továbbá, hogy alaphelyzetben minden webkamera hozzáférés blokkolva legyen.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15