Egy zászlóshajó és egy kompakt méretű alternatíva – Sony Xperia Z3 és Z3 Compact

Czipperer Dia, 2014. szeptember 5. 13:15

A Sony az idei IFA-ra is számos újdonságot hozott. Szinte minden területen bemutatott valamit, így a mobilszegmens sem maradhatott ki a sorból. A vállalat új zászlóshajó telefonja, az Xperia Z3 azonban nem egyedül érkezett: egy kompakt verzió is kísérte a készüléket.

Jócskán felcsigázták az emberek idegeit a tegnapi Sony bemutatón. A közel egy órás előadás felénél jutottak el oda, hogy végre leleplezzék a sokan emlegetett Sony mobilt, vagyis mobilokat: az Xperia Z3-at, és a kistesót, a Z3 Compactot.

 

Nem kísérte nagy csinnadratta a bemutatót, az okosórák után egy laza váltással máris belecsaptak a lecsóba. Kunimasa Suzuki, a Sony Mobile Communications elnök-vezérigazgatója belenyúlt a mellényzsebébe, és – már az órán a csuklóján – egyszerűen előkapta a telefont, a zászlóshajó mobilt. Itt nagyobb hatásszünet következett, lehet, hogy tapsot várt, mindenesetre néma csönd vagy feszült figyelem kísérte az előadást.
 

 

 

A szupervékony zászlóshajó

 

A dizájn kapcsán rögtön a "szupervékony" jelzőt kapta meg a telefon a maga 7,3 milliméteres vastagságával, és 2 milliméter vastag keretével: mérete pedig 146 x 72 x 7,3 milliméter és 152 gramm, kijelzője pedig 5,2 hüvelykes, Gorilla Glass 3 védelemmel ellátott PS-LCD panel. Igaz, a világ legvékonyabbja címhez ez korántsem elég, viszont így is nagyon kecses, könnyed mobilt alkotott a Sony.
 


A külcsín kapcsán rögtön a színekre tértek rá. Mint kiderült, a hagyományos fekete és fehér színeket kívül még két további árnyalatban is kapható lesz a telefon: narancssárga és zöld borítással is elérhető lesz. A kompakt változat pedig hasonló, élénkebb, árnyalatokban érkezik.
 

Z3 színválaszték

 

Z3 Compact színválaszték

 

Ami mögötte van

 

A Sony egy kutatást végzett annak kapcsán, mi az, ami igazán fontos a felhasználóknak egy telefon kapcsán. Kiderült, hogy az akkumulátor élet tartartama nagyon is, ezért a Z3-at ennek jegyében tervezték meg. Így egy strapabíró készüléket alkottak, hiszen, ahogy Suzuki kiemelte, a mobil akár két napot is kibír egyetlen töltéssel. Erről egy 3100 mAh-es aksi gondoskodik.

 

A telefonok fedéletén a legújabb Android 4.4.4 KitKat rendszer fut, meghajtásukról pedig egy négymagos, 2,5 Ghz órajelű Qualcomm Snapdragon 801-es processzor gondoskodik. Mindkét mobil 16 giga tárhelyet kapott, melyet akár 128 gigáig felturbózhatunk microSD kártyával.

 

Hangzás felsőfokon

 

A készülékekben a Hi-Res Audio technológia dolgozik. Azok a zenék, amelyek nem hi-res minőségben készültek, azokat Sony új, Z3-ban debütáló DSEE HX technológiája felskálázza (MP3 és az ACC fájlokat) a High-Resolution minőség közelébe. Ezen felül a Sony digitális zajszűrű technológiája is megtalálható a Z3 sorozatban. Az előlapon található sztereó hangszóró az S-Force Front Surround révén pedig még tovább fokozza a zenék hangzását.

 

A legjobb kamera egy okostelefonban

 

20,7 megapixeles kamerát kapott az Xperia Z3 és kistestvére is, melyben egy 1/2.3” ExmorRS mobilszenzor és a BIONZ mobilfeldolgozó rendszer együttesen felel azért, hogy a képek élesek legyenek, és a videó minden apró részlete látszódjon. A főkamerával akár 4K felbontású fotók is készíthetők. A 25 milliméteres G Lens lencsék pedig a nagy látószögnek köszönhetően még szebb képeket garantálnak.

 

Az alacsony fényviszonyokban is helyt áll a kamera a világon elsőkét telefonban is megtalálható ISO 12800 érzékenységnek köszönhetően. A készülékek előlapi kamerájával pedig Full HD képeket lőhetünk 2,2 megapixeles felbontásban.


Vízálló modellek

 

Ahogy azt már a Sonytól megszokhattuk, mindkét készülék víz- és porálló lett. Az IP68 szabvány szerint édesvízben 1,5 méterig 30 percen keresztül bírják a gyűrődést.

 

PS4 koordinátorok

 

Jó hír, hogy az új modellek nem csak telefonként, hanem távirányítóként is megállják a helyüket. A felhasználók PS4 konzoljukat távolról vezérelhetik a készülékekkel (Remote Play), így a különféle játékokat is. Még a DUALSHOCK 4 vezeték nélküli kontrollert is használhatják játék közben. A PlayStation applikációval továbbá mások játékát is lehet követni, és akár le is tölthetnek vele.

 

Az Xperia Z3 Compact közelebbről

 

Kisebb méretben versenyez a felhasználók kegyeiért a Z3 Compact, kijelzőmérete ugyanis 4,6 hüvelyk (720 x 1280), méreteit tekintve pedig 8,6 milliméter vastag és 129 grammot nyom. A nagytestvérhez képest hasonló tudással rendelkezik a felszereltséget tekintve, mindössze a képernyő mérete és felbontása (720 x 1080), az aksi ( 3100 vs. 2600 mAh), valamint a memória kapacitása (2 giga vs. 3 giga) tekintetében győzedelmeskedik a nagytesó.

 

Elérhetőség

 

Mindkét telefon ősszel kezdi meg hódító útján az európai piacon. A két készülék részletes specifikációja itt és itt tekinthető meg.

 

Xperia Z3

 

Xperia Z3 Compact

 

Nyitókép: pocketnow.com

Kulcsszavak: Sony Xperia Z3

Mobiltelefon-készülék ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36