80 éves a Canon első fényképezője, a Kwanon

Czipperer Dia, 2014. szeptember 2. 14:27

1934-ben ezen a napon alkotta meg a Canon első fényképezőgépének, a Kwanonnak a prototípusát. Az immáron nyolcvan éves kamerát kereskedelmi forgalomban nem lehetett kapni.

Kwanon, Kannon vagy Kan-on néven is emlegetik a Canon első fényképezőjét, mely 80. születésnapját ünnepli. A masina nevét a könyörület buddhista istennőjéről kapta. Az alkotók azért keresztelték erre a névre a gépet, mert bíztak abban, hogy az istenség segíti őket munkájuk során, és, hogy képesek legyenek megalkotni a világ legjobb kameráját.

 

Szintén a buddhizmusból merített megnevezéssel találkozunk az objektív esetén is, amit Kasyapa névre kereszteltek. Mahakasyapa Buddha tanítványa volt. A kameraváz felső részét pedig egy vésettel díszítették, amely az ezerkarú Kwanont ábrázolja.

 

Kwanon
 

A 3mm-es redőnyzáras kamera nem került kereskedelmi forgalomba, Az első ilyen eszköz, melyet meg lehetrett vásárolni, 1936-ban került piacra. A szintén 35 mm-es redőnyzáras Hansa Canonnal lépett be a vállalat a fényképezőgyártók sorába.

 

Egy kis Canon történelem

 

Az első tükörreflexes gépre kicsit várni kellett, 1959-ben rukkoltak elő az első ilyen masinával: ez a Canonflex nevet viselte. Ez még nem volt olyan népszerű, mint utódja, a Canonet, melyet rendkívül gyorsan elkapkodtak. Egy hétnyi raktárkészletet mintegy két óra alatt kiárusítottak.

 

Canonet

 

Szépen lassan vezető szerepbe került a Canon az iparágban. Ezt számos további modell erősítette, többek között a világ első olyan tükörreflexes gépe, az AE-1, melyet beépített mikroszámítógéppel szereltek fel.

 

AE-1

 

Ha már a „világ első” kategóriánál tartunk, a Canon nevéhez fűzödik az első autófókusszal ellátott SLR-kamera is, melyet EOS névre kereszteltek. Azóta pedig már a Cinema EOS System széria is útjára indult, és a jövőbeni célok is a fejlődés irányába mutatnak. Ahogy Masaya Maeda a Canon Inc. Image Communication Products Operations részlegének vezér igazgatója elmondta, a vállalat a jövőben is szeretne hozzájárulni a fotó- és a videórögzítés fejlődéséhez.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50