Nézz és alkoss a Szigeten!

Sziget Fesztiválköztársaság: ArtZone

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 1. 17:15

Új helyszínen, kibővült programokkal készül a Sziget Fesztiválköztársaság művészeti központja, az ArtZone. Kreatív iskolák és a magyar design világ krémje csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek köszönhetően változatos képzőművészeti, vizuális kommunikáció és design foglalkozásokon valamint szakmai beszélgetéseken vehetnek részt a látogatók. Emellett három, kiemelkedően friss kortársművészeti kiállítás lesz látogatható.

Az idén a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kap a képzőművészet a Sziget Fesztiválköztársaság programáradatában. A tavaly bemutatkozott ArtZone augusztus 11. és 18. között hazai és nemzetközi művészek, művészeti iskolák és alkotócsoportok tartanak kreatív workshopokat a fesztiválra látogatóknak, de lesz itt jógaóra, kiállítás, mi több a Sziget művészeti helyszínén kezdetek óta részt vevő Medence Csoport RE+Concept workshopján molinóból készíthetünk trendi táskákat, és aki akar, betonékszert is önthet majd.

 

Az ArtZone-ba való belépéskor a Kapusátorban Králl Szabolcs rozsdás, korrodált, ipari világát ismerhetjük meg Koós Árpáddal közös kiállításán. A sátron belüli feszültséget két kiállítás kontrasztja adja: Krállékkal szemben Szombat Éva és Vida Vera interaktív Boldogság című kiállítása lesz látható.

 

A Kapusátorból esténként kilépve az a Berlinben nagy sikert aratott installáció tárul elénk, amelyben Be Rit német vizuális művész az újra aktuálissá vált „Menjek vagy maradjak?” kérdésre keresi a válaszokat a berlini fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából.

 

A Sziget régi partnereként tér vissza a Bódis Barnabás által vezetett Magyar Mozgó Képtár. Ebben a multidiszciplináris művészeti forgatagban festhetünk akár fák közé kifeszített anyagra, festethetjük magunkat, követhetjük Hervé-Lóránth Ervin szobrászati projektjének alakulását, zenét hallgathatunk, táncolhatunk, csak úgy nézelődhetünk vagy hallgathatunk, és az alkotásba is bármikor bekapcsolódhatunk.

 

Régi ismerősre bukkanhat a rendszeres szigetlátogató az Agora csoportban is, Győrffy Sándor és az általa vezetett elismert hazai és nemzetközi képzőművészek Szigetre kitelepült alkotótáborában. A budapesti kreatív iskolák közül képviselteti magát a francia–magyar vizuális iskola, a Visart, és az egyik legismertebb képző- és iparművészeti szakközépiskola, a Kisképző. Diákjaik segítségével az iskola profiljának megfelelő workshopokon vehetünk részt. A Jurányi Ház Kréta Galériájában bármit rajzolhatunk a hatalmas fatáblákra. Inspirálódásra lesz lehetőségünk, hiszen szintén ebben a sátorban található Magyarország Kocsi Olga által megalkotott „mű-védőszentje”, Holy Olga kiállítása.

 

Akiket inkább a művészet elméleti oldala érdekel, azoknak szól a cARTc Egyesület sátra, ahol panelbeszélgetéseket szerveznek változatos témákban.

 

Az Art Moments fesztivál az ArtZone-ba is beköltözik az idén. Abu Dhabinak jut kiemelt szerep az idei AMS fesztiválon, látványos, színes, illatos ízelítőt kaphat belőle a szigetlátogató az AMS sátrában.

 

A képzőművészeten kívül a design is fontos helyen szerepel az ArtZone programjában. A Medence Csoport RE+Concept workshopján molinóból készíthetünk nagyon menő táskákat, a Szövetség ’39 BETON workshopján betonékszert vagy akár betonsütit önthetünk magunknak. A Design Pop Up Store-ban az Ooh my deer és a Botanika segít, hogy a városi környezetben is természetesek maradjunk: előbbivel újrahasznosított anyagból készíthetünk divatos textilékszereket, utóbbival virágos fejdíszt álmodhatunk magunknak.

 

A Bigyó Művekkel cukorkaszínű üvegékszereket gyárthatunk, a nagyobb bulik hajnalára pedig Mylo Pillow szempárnát készíthetünk. A belváros egyik új gyöngyszeme, a Paloma is kitelepül a Szigetre. Sátrukban az ott rezidens tervezők workshopjain vehetünk részt. Minden nap új tervezővel és izgalmas témákkal várják a látogatókat.

 

Napi két jógaórával melegíthetünk be az ArtZone-ban az Atma Center oktatóival, vagy ha  valaki elfáradt a sok programban, az Ivanka lounge-ban megpihenhet, sőt apró ajándékokkal távozhat.

 

A Sziget által kiírt installációs pályázat négy nyertes művével lesz teljes az ArtZone partnersátraival határolt mesés-színes rét.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05