Szabadalmi perben az Apple a Siri miatt Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 12. 09:25

A Siri hangfelismerő asszisztens eltávolítására is kényszerülhet Kínában árusított készülékeiből az amerikai Apple vállalat, amely elvesztette az ezzel kapcsolatos pert a kelet-ázsiai országban.

A vállalatot tavaly március óta perli a sanghaji Zhizhen Network Technology (ZNT), azzal vádolva az Apple-t, hogy az iPhone-okban és iPadekben lévő Siri hangfelismerő szolgáltatás használatával, illetve a készülékek Kínában való árusításával az amerikai cég megsértette a kínai vállalat szabadalmi jogait. A ZNT azt állítja: saját szoftverét, a Sirihez sokban hasonlító Xiao i csetrobotot már 2004-ben szabadalmaztatta a kelet-ázsiai országban, míg a Sirit csupán 2007-ben kezdték el fejleszteni.

 

Az Apple a vádakra válaszul az állami szellemi szabadalmi jogi szervezetnél próbálkozott: a Xiao i robot szabadalmának érvénytelenítését kérte. Ezt a hivatal elutasította, a fővárosi középfokú bíróság pedig megerősítette: a kínai vállalat szabadalmi jogai rendben vannak és támadhatatlanok.
 

 
A bírósági határozat komoly mértékben megnehezíti az Apple helyzetét a ZNT-vel szemben, a tét pedig óriási: a Xiao i robotot – amely nemcsak az Apple által is használt iOS rendszeren, de a rivális Androidon is fut – 100 millióan használják az országban, az Apple pedig, amennyiben a bíróság a kínai cég javára dönt, kénytelen lesz a Sirit tartalmazó termékeinek gyártását és árusítását befagyasztani az országban. A ZNT kitart állításai mellett, s azt is fontolgatja, kártérítést kér az amerikai óriástól.
 
 
Az Apple érvei a kínai sajtó szerint nem erősek: a Siri által nyújtott szolgáltatások jóval túlmennek a Xiao i csetrobot kapacitásain, és a két szoftver működési mechanizmusa is sokban különbözik. Az amerikai vállalatnak ez már a sokadik jogi esete Kínában: két éve 60 millió dollárt volt kénytelen fizetni a Shenzhen Proview Technology vállalatnak az iPad márkanév használatáért, majd két szerzői jogi pert is veszített, s egy harmadik jelenleg is folyamatban van, az iTunes rendszerén letölthető dokumentumok és applikációk miatt.
 
 
 
Kép: valuewalk.com
Kulcsszavak: Siri Apple szabadalom per Kína

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05