Gyerekektől tudnak igazán tanulni a számítógépező idősek

MTI Sajtóadatbank, 2014. június 14. 09:14

Felnőtt tanárokkal is próbát tett a Pannon Nyugdíjas Szövetség, amikor szépkorúaknak szervezett számítógépes oktatást, ám végül úgy döntöttek, jobb, ha középiskolás fiatalokra bízzák a feladatot.

Az életkor nem akadály! – Sikeresen működik a Netnagyi Program, nemrég konferenciát is tartottak róla Pécsett, ahonnan a mozgalom elindult.  Nemes Krisztina, a NET-Nagyik Egyesület elnöke elmondta, a szépkorúakat számítógépezésre, internethasználatra oktató program bölcsője a VOKE Vasutas Művelődési Ház. Az ötlet 2000-ben az intézmény akkori igazgatója, Molnár Géza „fejéből pattant ki”.

A NET-Nagyik Egyesület néhány évvel később, tíz éve alakult meg, tagjainak száma száz körül van. Győrben is igen sok az internet használatát tanuló szépkorú, az ottani NET-Nagyi-képzés tizenhárom éve indult. Nagy Péter, a Pannon Nyugdíjas Szövetség győri szervezője elmondta, akkori elképzelésük az volt, hogy ne tanárok, hanem diákok legyenek az oktatók. Bevált az ötlet: a győri Jedlik Ányos Informatikai és Gépipari Középiskolában folyó képzést a másfél tucat főből álló csoportnak két diák tartja.

Nagy Péter szerint az oktatásban lassabb a tempó, mint máshol, ezért jó, hogy diákok tartják a képzést. A középiskolás fiatalok sokkal nagyobb türelemmel, beleérző képességgel foglalkoznak a nyugdíjasokkal, mint a már végzett tanárok – akikkel a szövetség szintén próbát tett. A diákok önkéntes munkában végzik az oktatást.

Győrben az előző tanév első félévében tizenkét csoport volt, ami körülbelül kétszáz nyugdíjast jelentett. A kezdő és haladó tanfolyamok mellett úgynevezett modulok közül is választhattak a nyugdíjasok, például tanulhattak fényképezést, videózást, elsajátíthatták a képalbum vagy a blogkészítést, valamint e-ügyintézésről is szerezhettek ismereteket.

Muraközi Gergely netjogász szerint az idősebbek nethez, számítógéphez közeledését jelzi az is, hogy egyre gyakrabban találják meg a kérdéseikkel a szépkorúak. Az idősebbek körében megfigyelhető változásban valószínűleg annak is része van, hogy a netes felületek sokkal könnyebben kezelhetővé váltak az éves során. Ma már inkább csak lelki, semmint technikai akadálya lehet annak, ami akadályozhatja a digitális világba való belépést. Ám ha az egyszer valakiben leomlik, akkor életkorától függetlenül képes megfelelően kezelni a netezésre használt számítógépet, illetve a világhálón található felületeket – tette hozzá.

Barát Árpád, a Pécsi Tudományegyetem tanára pedig azt hangsúlyozta a Kossuth Rádióban, hogy az alkotó tevékenység, ami szinte bármi lehet – például új ismeretek elsajátítása, természetjárás, kertészkedés, festészet –, valamint a lelki egészség között rendkívül szoros az összefüggés.

A hangfelvétel meghallgatható itt

forrás: Kossuth rádió / hirado.hu
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség szempontjának egyre fontosabb szerepe van az építészetben, világszerte egyre több vállalat törekszik arra, hogy inkluzív környezetet alakítson ki. A Skanska a befogadás és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségével összhangban szintén jelentős hangsúlyt fektet erre. A vállalat az átgondolt tervezés és megvalósítás érdekében együttműködik az Access4you-val azzal a céllal, hogy épületeiben a legmagasabb szintű access4you tanúsító védjegyet szerezze meg. 

2024. május 3. 16:17

Szűkülő piacon bővül a Pepita.hu

A Pepita Group Zrt. hazai bruttó forgalma 30, külfölddel együtt 44 százalékos növekedést mutat az első negyedév eredményei alapján. Kinőtte magát: levetkőzte a csupán baba-mama jelleget, a hazai műszaki és elektronikai területen lévő erős piaci verseny ellenére is e termékkategóriákban Magyarországon 57 százalékos bruttó forgalomnövekedést ért el.

2024. május 3. 14:41

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését. A testület legutóbbi ülésén azt is megállapította, hogy a Balázsék című műsorszám ismét törvényt sértett, amikor a rasszizmusból táplálkozó humorizálásra építette a január 15-i műsor.

2024. május 3. 11:39

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14