Szakmai kihívásokkal és képzéssel tarthatók itthon az informatikusok

forrás: Prím Online, 2014. március 5. 09:54

A magyar informatikusok közel kétharmadában merült már fel, hogy külföldön keres munkát, és minden tizedik konkrét lépéseket is tett a megvalósítás érdekében. A NetAcademia Oktatóközpont kutatásából az is kiderült, hogy a külföldi álláskeresést elsősorban nem a több fizetés, hanem a hazai fejlődési lehetőség és a szakmai továbbképzések hiánya motiválja. A külföldön remélt fizetés egyébként átlagosan a hazai három és félszerese, de ehhez nemzetközi minősítést kell felmutatni.

Tíz informatikusból hét ismer olyan „kollégát”, aki az elmúlt években külföldön vállalt hosszabb távon munkát, ami jól mutatja, hogy ebben a szektorban már egyáltalán nem ritka, sokkal inkább megszokott a jobb élet reményében történő tartós kiköltözés. A NetAcademia Oktatóközpont friss felmérése szerint a megkérdezettek 58 százaléka maga is fontolóra vette, hogy külföldön keres munkát, 12 százalék pedig már a konkrét lehetőségeket térképezi fel.


Arra a kérdésre, hogy jelenlegi fizetésének hányszorosáért döntene úgy, hogy külföldön helyezkedik el, 3,5-szeres átlagérték született. „A külföldön adódó lehetőségeket figyelembe véve ez az érték – a betöltendő pozícióhoz szükséges nemzetközi érvényű vizsga meglétét feltételezve – reális is lehet. Fejlesztők esetében a Microsoft .NET Framework, míg az üzemeltetőknél a felhőalapú hibrid rendszerek, valamint az etikus hekkelés ismerete nyithat kapukat az informatikusok előtt” – mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője (képünkön).


A család sem akadály


A hazai informatikusok mobilitásának magas szintjét támasztja alá az is, hogy a külföldi munkavállalás kérdésében nincs jelentős különbség a családos és nem családos munkaerő elszántságában. Érdekes ellentmondás figyelhető meg ugyanakkor abban, hogy általában véve mit tartanak a legfontosabb vonzerőnek egy munkahely esetében. „A legtöbben – a válaszadók 65 százaléka - egy munkahely fő vonzerejét a szakmai kihívásokban, illetve a rendszeres továbbképzésekben látják, és pont ez az a terület, amiben még van hová fejlődniük a hazai munkáltatóknak és munkavállalóknak” – tette hozzá Fóti Marcell. A kutatás keretében megkérdezetteknek ugyanis mindössze harmada vett már részt a napi munkájához szükséges informatikai rendszerhez kapcsolódó oktatáson, és csak minden tizedik szakember rendelkezik a szaktudását nemzetközi szinten is igazoló minősítéssel.


Ez utóbbi megszerzése egyébként külföldön is jó belépő, a kutatásban részt vevők 73 százaléka szerint egyértelmű versenyelőnyt biztosít nemcsak a magyar, hanem a külföldi álláspiacon is. A NetAcademia azt is megvizsgálta, hogy a külföldre költözést fontolgató informatikusok körében melyek a legnépszerűbb célországok: a listát egyértelműen Anglia vezeti, amit Németország, majd Ausztria követ. Népszerű célpont ezen kívül még az Amerikai Egyesült Államok, Svájc, Hollandia, valamint Ausztrália is.
 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14