IDC: növekedésnek indultak az informatikai beruházások Kelet-Közép-Európában

MTI Sajtóadatbank, 2013. december 23. 08:33

Túljutott a nehézségeken és az egészséges fejlődés jeleit mutatja a kelet-közép-európai informatikai piac - állapítja meg az International Data Corporation (IDC) amerikai informatikai és távközlési piackutató vállalat regionális elemzésében.

Bár már látható a kelet-közép-európai piacon az elmúlt években visszatartott beruházási kereslet, a szereplők még meglehetősen óvatosak. A leggyorsabb ütemben a lakossági kereslet növekszik, az informatikai beruházásoké ettől még elmarad. Az elemzés szerint amellett, hogy a kiskereskedelmi vállalatok modernizálják üzleteik informatikai berendezéseit, lendületet vett az e-kereskedelmi forgalom is a térségben. Az alapvető informatikai rendszerek, beszállítói-lánc irányító és logisztikai megoldások mellett a kiskereskedelmi láncok már megkezdték az olyan, sajátos profiljuknak megfelelő informatikai berendezések beszerzését is, mint például az önkiszolgáló pénztárak, illetve az e-kereskedelmi és mobil értékesítési megoldásokat kiszolgáló berendezések.
 

Az elemzés szerint a következő években ennek a folyamatnak köszönhetően évi átlagban az informatikai kiadások 8 százalékos növekedésére lehet számítani. Az olyan, viszonylag nagy lemaradásban lévő piacokon, mint Oroszország, Ukrajna, a balkáni országok és a szovjet utódállamok a növekedés mértéke meghaladhatja majd a 10 százalékot is. A kelet-közép-európai uniós tagországok olcsó gyártóbázisként szolgálnak nyugati szomszédjaik számára. Az európai gazdasági helyzet javulásával párhuzamosan a feldolgozóipar informatikai beruházásai is növekedésnek indulnak.     Az IDC számításai szerint a kelet-közép-európai uniós tagországokban a feldolgozóipari informatikai beruházások 2014-ben 5,9 százalékkal, 2015-ben 5,7 százalékkal emelkednek. Oroszországban a növekedés még ennél is gyorsabb ütemű lesz, 2017-ig évente átlagosan 7,3 százalékra.
 

A lakosság után a távközlési szektor támasztja a legnagyobb keresletet az informatikai berendezések iránt, a térségben a teljes piacnak a 14,5 százalékát képviseli. A távközlési vállalatok a felhő alapú szolgáltatásaik növelésével párhuzamosan hálózati berendezések és megoldások beszerzésére fordítják majd informatikai beruházásaik nagy részét.
 

A közüzemi vállalatok részéről is az informatikai beruházások növekedésére lehet számítani a térségben a szabályozási környezet változása és a megújítható energiaforrások fokozott kiaknázásának köszönhetően. A szektorban 2017-ig évi átlagban közel 7 százalékos növekedéssel lehet számolni - írja az IDC regionális elemzése.

Kulcsszavak: ITC trend IDC

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38