Csütörtökön lezárul a digitális átállás

Fél egykor az ország egész területén megszűnik a földi sugárzás

forrás: Prím Online, 2013. október 30. 13:09

Lezárul a digitális átállás Magyarországon. Október 31-én, csütörtökön 12.30-kor egész ország területén leáll a földfelszíni analóg televíziós műsorszórás. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az elmúlt egy évben több mint 135 ezer szociálisan rászoruló család háztartásában szerelte be a digitális adások vételéhez szükséges eszközöket.

2013. október 31-én befejeződik a digitális átállás, és leáll az analóg földfelszíni televíziós műsorszórás Magyarországon. A mostani átállás az ország északnyugati és délkeleti területeit érinti. Hazánk középső 14 megyéjében már július 31-én megtörtént a váltás a korszerű digitális technológiára.

 

A digitális átállás érintettjei azok, akik eddig szoba- vagy tetőantennával tévéztek, és kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 analóg adásait fogták előfizetési díj nélkül. Ők október 31. után csak úgy tudnak továbbra is ingyenesen televíziózni, ha a meglévő tévékészülékükhöz a digitális adás vételére alkalmas jelátalakítót (set-top-box-ot) és egy antennát csatlakoztatnak, vagy műholdas vevőrendszert telepítenek. Akik az ingyenes csatornákon kívül más adásokat is szeretnének fogni, azok az előfizetéses szolgáltatások közül is választhatnak. Akik nem álltak át, azok november 3-ig egy információs képernyőt látnak televíziójukon, ami a legfontosabb teendőkről tájékoztat.

 

A szociálisan rászoruló családok számára az NMHH támogatási programot indított, annak érdekében, hogy senki ne maradjon tévéadás nélkül. A hatóság szakemberei eddig több mint 135 ezer támogatásra jogosult háztartásban szerelték be ingyenesen a digitális vételi eszközöket, vagy biztosították a kedvezményes előfizetéses csomagokhoz való hozzáférést. 

 

A második ütem területén élők ugyanakkor továbbra is jelezhetik támogatási igényüket, és az átállás után még egy hónapig, november 30-ig, kérhetik a digitális vételi eszközök telepítését. Az NMHH mindenkinek segít az átállásban; folyamatosan bírálja el a kérelmeket, és a jogosultak háztartásaiban az analóg lekapcsolás után is folytatja a beszereléseket. A hatóság továbbra is működteti ingyenesen hívható zöld számát (06-80-38-39-40) és információs weboldalát.

 

Az Antenna Hungária Zrt. több éves beruházás keretében összesen 25 milliárd forintot költ a digitális földfelszíni televíziós és rádiós hálózatok kiépítésére. Már eddig is az analóg hálózatot meghaladó lakossági lefedettséget biztosítottak a MinDig TV esetében, de az eredeti kötelezettségét túlteljesítve az NMHH kérésére további 25 átjátszóadót indít, ezzel a digitális telephelyek száma 90-re, míg a lakossági lefedettség 99%-ra bővül.

 

A cég felkészülten várja a digitális átállás utolsó szakaszát, az analóg lekapcsolást. Ezt követően az AH az új kapacitások rendelkezésre állásával tovább fejleszti a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatásokat és a csatornakínálatot.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

A CEU Határtalan Tudás előadássorozatán részt vett kiváló magyar tudósok előadásaiból tanulhatnak a középiskolások a CEU digitális oktatási platformján. Ürge-Vorsatz Diana, Barabási Albert-László, Spiró György, Pléh Csaba, Falus András, Csaba László, Bányai Éva. Csak néhány név azok közül, akik előadásait a középiskolai pedagógusok segítségül hívhatják a tanítás során a tananyag kiegészítéséhez.

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

A Continental technológiai vállalat a 2024-es Consumer Electronics Show-n mutatta be új kijelzőjét, az úgynevezett Crystal Center Display-t. A prémium kategóriás járművekbe gyártott terméket egy elegáns, keret nélküli, félig átlátszó kristályba ágyazták, mely megjelenésével teljesen új lehetőségeket nyújt a minimalista luxus integrálására. 

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

A csevegőprogramok térhódításának folyamatát vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatása. A hagyományos telekommunikációs eszközök folyamatos visszaszorulása évről évre megfigyelhető, és mára eljutottunk oda, hogy a „– Holnap hívlak. – Melyiken?” –párbeszéd már nem a vezetékes vagy mobiltelefonra vonatkozik, hanem valamelyik csevegőfelületre vagy alkalmazásra.

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

A közösségi média önértékelésre gyakorolt hatásával és a petfluencer jelenséggel foglalkozó témák nyerték az IAB Legjobb szakdolgozat versenyét.

2024. március 25. 15:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59